Κικίλιας: Αύξηση στους εμβολιασμούς των υγειονομικών με τη θέσπιση της «υποχρεωτικότητας»

  • Γιάννα Σουλάκη
Κικίλιας
Αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού των υγειονομικών στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας, από τη στιγμή της ανακοίνωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

«Οι εργαζόμενοι στην Υγεία και στη φροντίδα ηλικιωμένων έχουν μια ύψιστη αποστολή με ακρογωνιαίο λίθο τη στήριξη και την αγάπη στον συνάνθρωπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».

Υπογράμμισε δε ότι στα νοσοκομεία, σε όλες τις δομές υγείας και στα γηροκομεία παρατηρείται αύξηση στους εμβολιασμούς.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιοι που εργάζονται σε αυτές τις δομές θα διακινδυνεύσουν τις ζωές τους και τις ζωές των ανθρώπων που φροντίζουν» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στο θέμα των εμβολιασμών δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτική.

«Δεν προτρέχω, με υπομονή και σεβασμό το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση ακούει τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής και οι αποφάσεις λαμβάνονται στην ώρα τους, μετά πολύ μεγάλη περίσκεψη» είπε στη συνέχεια ο υπουργός.

Κικίλιας: «Πόρτα – πόρτα για την αύξηση των εμβολιασμών»

«Η μετεξέλιξη της Επιχείρησης «Ελευθερία» είναι ότι πλέον πάμε πόρτα-πόρτα για να εμβολιάσουμε τους συμπολίτες μας» δήλωσε επίσης.

Όπως ανέφερε, οι Κινητές Ομάδες του Υπουργείου ήδη πηγαίνουν και εμβολιάζουν κατάκοιτους στα σπίτια τους και κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών ενώ απηύθυνε έκκληση στους επαγγελματίες στον τουρισμό και στους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων να καταρτίσουν λίστες με το προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί- είτε λόγω φόρτου εργασίας, ή γιατί δεν πρόλαβε ή είχε επιφυλάξεις- προκειμένου να μεταβούν στα ξενοδοχεία συνεργεία του ΕΟΔΥ και να τους εμβολιάσουν εκεί.

Κικίλιας: Στα πιο υψηλά ποσοστά η Ελλάδα στον εμβολιασμό στην Ευρώπη

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι ξεπεράσαμε τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως με αποτέλεσμα κάποιους μήνες να διενεργούνται 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί και παρά το γεγονός ότι οι ημέρες του Αυγούστου είναι δύσκολες λόγω διακοπών και διασκέδασης, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει από τα πιο υψηλά ποσοστά εμβολισμών στην Ευρώπη, όσον αφορά την πρώτη αλλά και τη δεύτερη δόση. Όπως είπε, η κάμψη που παρατηρείται τους τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν αναμενόμενη, γι΄ αυτό και έχει δοθεί η δυνατότητα για εμβολιασμούς από ιδιώτες γιατρούς και Κινητές Ομάδες.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών, ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας, ωστόσο υπάρχει η σύσταση της Επιτροπής και ήδη πολλοί γονείς έχουν σπεύσει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Εκτίμησε ότι όσο πλησιάζει η έναρξη της σχολικής περιόδου, τόσο θα αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες και επεσήμανε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με κανόνες δημόσιας υγείας και οργανωμένο testing για όλους (μαθητές, εκπαιδευτικούς, οδηγούς, φύλακες).

Κικίλιας: Αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά όχι ανησυχητική

Όσον αφορά την αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο κ Κικίλιας είπε ότι οι Υγειονομικές Περιφέρειες είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ωστόσο η αύξηση δεν είναι τέτοια που να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα και υπενθύμισε ότι στις μεγάλες εξάρσεις της πανδημίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε εκεί που δεν τα κατάφεραν κραταιά συστήματα πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών επειδή παρά τα 10 χρόνια δημοσιονομικών περιορισμών που προηγήθηκαν, υπήρξε έγκαιρη οργάνωση σε όλα τα επίπεδα (δημόσια νοσοκομεία, στρατιωτικά, ιδιωτικά θεραπευτήρια).

Σχετικά με το ενδεχόμενο τρίτης δόσης υπογράμμισε ότι η Επιχείρηση «Ελευθερία» είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εμβολιασμό ανοσοκατεσταλμένων, ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων, ακόμα και τον Σεπτέμβριο, εφόσον η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως».

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι το «κλειδί» της προσπάθειας ήταν ότι ήμασταν και είμαστε ενωμένοι. «Αυτό έχει οδηγήσει στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και στη συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας και πρέπει να μπούμε ένα μπράβο σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί χωρίς τις προσπάθειές τους δεν θα μπορούσε να ανοίξει η οικονομία και ο τουρισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν