ΚΕΘΕΑ και έκθεση φωτογραφίας στο εκθεσιακό κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Φωνή σε μια από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες, αυτή των άστεγων και εξαρτημένων γυναικών της Αθήνας, δίνει η έκθεση «20 χρόνια δρόμος» του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 3 Δεκεμβρίου 2015, στις 7 μμ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων και θα διαρκέσει έως και τις 10 Δεκεμβρίου.

 

Το πρώτο σκέλος της έκθεσης παρουσιάζει τη ζωή μέσα από τα μάτια επτά εξαρτημένων και άστεγων γυναικών που υποστηρίζονται από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ. Οι γυναίκες φωτογράφησαν την καθημερινότητά τους και μίλησαν για τις εμπειρίες, τα αδιέξοδα και τις ελπίδες τους. Εικόνες και προσωπικές αφηγήσεις αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα της χρήσης, της αστεγίας, της πορνείας και της περιθωριοποίησης, αλλά και την ελπίδα των γυναικών για στέγη, απεξάρτηση, χαμόγελο και επανασύνδεση με τα παιδιά τους. Tο υλικό αυτό προέρχεται από ερευνητική εργασία της ψυχολόγου Βάσιας Δανάσκου, -στο πλαίσιο και υπό την εποπτεία του μεταπτυχιακού προγράμματος Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος- η οποία διενεργήθηκε με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ.

Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης αποτελούν οι φωτογραφίες του Στυλιανού Παπαρδέλα από τις εξορμήσεις του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ στις πιάτσες της Αθήνας και από την καθημερινή δουλειά στις εγκαταστάσεις του προγράμματος. Ο φακός του καταγράφει την προσπάθεια του προσωπικού του ΚΕΘΕΑ ΕΞΕΛΙΞΙΣ να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα στον τραχύ και μοναχικό κόσμο της χρήσης και την υπόλοιπη κοινωνία και να καλύψει τις πολύπλευρες ανάγκες των εξαρτημένων με παρεμβάσεις στον δρόμο και με ειδικά διαμορφωμένους χώρους υποδοχής και φροντίδας.

Διάρκεια έκθεσης: 3-10 ΔεκεμβρίουΏρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη του Δήμου Αθηναίων,Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο (στάση μετρό Κεραμικός)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΜε την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ