Κέντρο Υγείας Μεγάρων: Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους για την υπολειτουργία του

  • Γιάννα Σουλάκη
Μεγάρων
Η τραγική υποστελέχωση σχεδόν όλων των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας, έχει ως αποτέλεσμα οι λιγοστοί εργαζόμενοι γιατροί να μην μπορούν να υποστηρίξουν απογευματινές βάρδιες και εφημερίες και να διακοπεί η 24ωρη λειτουργία τους.

Η πρώτη από τις δομές, στις οποίες “κατέρρευσε” η 24ωρη λειτουργία εξαιτίας υποστελέχωσης, είναι και το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, το οποίο μετά την απόφαση της 2ης ΥΠΕ για αναστολή της απογευματινής βάρδιας, μια ολόκληρη περιοχή με 40.000 περίπου κατοίκους και χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές έμεινε ουσιαστικά υγειονομικά «ακάλυπτη».

‘Οπως αναφέρουν οι κάτοικοι: “Ταλαιπωρούμαστε, κινδυνεύει η υγεία μας, ή αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στον ιδιωτικό τομέα επειδή το Κέντρο Υγείας Μεγάρων ακόμη και πριν την απόφαση για περιορισμό της λειτουργίας του, δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες μας, λόγω των χρόνιων ελλείψεων προσωπικού και της υποχρηματοδότησης”.

Το θέμα ανέδειξαν φορείς, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ), αλλά και οι εργαζόμενοι του Θριάσιου νοσοκομείου, οι οποίοι σήμερα επιφορτίζονται όλα τα πρωτοβάθμια περιστατικά, στο -επίσης- υποστελεχωμένο τριτοβάθμιο νοσοκομείο, όπως λένε σε σχετική επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς:

“Αποτέλεσμα των μεγάλων ελλείψεων είναι οι κάτοικοι να αναγκάζονται να προσφεύγουν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω των ελλείψεων προσωπικού (οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό ξεπερνούν τις 110) και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (κατά 13 εκατ. ευρώ ετησίως)”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί του νοσοκομείου.

Δείτε επίσης – ΙΣΑ: Ζητά από τον Υπουργό Υγείας την συνέχιση της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων

Ευρεία σύσκεψη των φορέων Μεγάρων – Νέας Περάμου

Οι γιατροί του Θριάσιου καλούν τα σωματεία, τους φορείς, αλλά και όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Μεγάρων – Νέας Περάμου σε ανοιχτή σύσκεψη με σκοπό να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους, όπως λένε, καθώς δεν μπορούν να συμβιβαστούν “με τη σημερινή άθλια κατάσταση”, την οποία συνοψίζουν στα εξής:

  • Στους εργασιακούς χώρους της περιοχής, είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Ανύπαρκτες είναι και οι υπηρεσίες σχολικής υγείας για τους εκατοντάδες μαθητές της περιοχής..
  • Στο Κέντρο Υγείας Mεγάρων λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, ακτινολόγοι) και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Ανύπαρκτη είναι ουσιαστικά η φύλαξη του Κέντρου Υγείας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να γίνονται συχνά θύματα επιθετικών συμπεριφορών και να κινδυνεύει η υγεία και η ασφάλεια τους.
  • Σε Νέα Πέραμο, Κινέτα και Αλεποχώρι είναι ανύπαρκτες είναι οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Δείτε: Τα έκανε γυαλιά – καρφιά στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων για …να τον συλλάβει η αστυνομία – ‘Εσπασε τζάμια και απινιδωτή

Παρόμοια προβλήματα και σε πολλά ακόμη Κέντρα Υγείας

Άλλα Κέντρα Υγείας που αντιμετωπίζουν, επίσης, σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και δυσκολία διατήρησης απογευματινών βαρδιών -και ειδικά στα μέσα της τουριστικής περιόδου όπου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι ανάγκες- είναι τα εξής:

  • Κέντρο Υγείας Ραφήνας
  • Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης
  • Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου
  • Τοπικό Ιατρείο Ωρωπού
  • Περιφερειακό Ιατρείο Αυλώνα
  • Περιφερειακό Ιατρείο Αφιδνών

Κλιμάκιο της ΕΙΝΑΠ, που επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Ραφήνας, διαπίστωσε μικρό αριθμό γιατρών (οι περισσότεροι είναι επικουρικοί), κενά σε βασικές ειδικότητες τα οποία “μπαλώνονται” με μετακινήσεις προσωπικού από τη μία δομή στην άλλη, μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια που υπολειτουργούν, ελλείψεις σε απαραίτητο μη ιατρικό προσωπικό (διοικητικοί υπάλληλοι, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί) και εφημερίες που δεν καλύπτονται με επάρκεια.

Δείτε επίσης – Κέντρα Υγείας: Καταρρέει η λειτουργία τους – Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις εφημερίες τους

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

Μετά τα τριτοβάθμια νοσοκομεία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόμενος κύκλος των αιφνιδιαστικών επισκέψεων  που θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, είναι τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ και τα Πολυϊατρεία, καθώς η βελτίωση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ψηλά στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.

Οταν αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα, αλλά και οι ελλείψεις που υπάρχουν στο σύστημα της ΠΦΥ το οποίο -κατά κοινή ομολογία- έχει πολλές δυσλειτουργίες, θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα, τα οποία περιλαμβάνουν -όπως έχει υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση- ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και εμπλοκή και των ιδιωτών γιατρών, ιδιωτικών δομών και διαγνωστικών κέντρων, χωρίς επιβάρυνση των ασθενών.

Δείτε ακόμα – Θριάσιο: Η διάλυση της πρωτοβάθμιας επιβαρύνει τη λειτουργία του νοσοκομείου, λένε οι εργαζόμενοι