«Κάτω από 400 κρούσματα τη μέρα σε έναν μήνα από τώρα αρκεί να…»

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κρούσματα
Ο καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που με τα υπολογιστικά του μοντέλα είχε προειδοποιήσει κρούοντας τον κώδωνα του κινυδύνου, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Όπως είπε, μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό. Ο βαθμος εφαρμογής της μάσκας παντού είναι η κρίσιμη παράμετρος για τους επόμενους δυο μήνες.

«Αν εφαρμοστούν σοβαρά τα μέτρα, μετά τις 9 Νοεμβρίου, ίσως και μετά τις 5-6 Νοεμβρίου να αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση και σιγά σιγά μια μείωση η οποία μπορεί να είναι και εντυπωσιακή. Έτσι μετά τα μέσα του Νοεμβρίου μπορεί να αρχίσουμε να πέφτουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα ενώ αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα μπορεί να πέσουμε προς το τέλος Νοεμβρίου ακόμη και κάτω από τα 400» είπε.

Για τις επόμενες μέρες ωστόσο εκτίμησε ότι μπορεί να κινηθούμε κοντά στα 1.400 ή και 1.500 κρούσματα. «Σημασία έχει να αρχίσουμε να αναστρέφουμε την πορεία της πανδημίας και αυτό είναι στο χέρι μας» είπε.

Στο αρνητικό σενάριο, αν συνεχιστεί δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων, είναι εύκολο να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα. Σε περίπτωση που η τάση της καμπύλης δεν σταθεροποιηθεί αλλά αρχίσει να ξεφεύγει σε εκθετική αύξηση αυτό θα συμβεί περί την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, κατά το διάστημα  21-26 Νοέμβρη.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πάμε σε πολυ πιο σοβαρές παρεμβάσεις από την πολιτεία, είπε ο κ. Σαρηγιάννης. Πιθανόν να χρειαστεί να κλείνει η εστίαση νωρίτερα, ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της απολύμανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών που ρίχνουν το ιικό φορτίο – στα μέσα συγκοινωνίας, στα σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, επιχειρήσεις.

Ενώ μίλησε και για το πώς συνδέεται η COVID-19 με τα μικροσωματίδια στον αέρα από την καύση σε τζάκια αλλά και κινητήρες οχημάτων και απάντησε στο ερώτημα αν τα τζάκια εντείνουν τη διασπορά του ιού.

Μίνα Γκάγκα: «Μας τρομάζουν τα νούμερα»

Η κ. Μίνα Γκάγκα διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία» μίλησε στην εκπομπή για το βάρος που σηκώνουν τα νοσοκομεία.

Όπως είπε «ακόμη δεν είμαστε εντελώς στο κόκκινο αλλά σίγουρα ο αριθμός έχει αυξηθεί και τα νούμερα που ανεβαίνουν μας τρομάζουν γαιτί θα μεταφραστούν μοιραία σε εισαγωγές τις επόμενες ημέρες. Ήδη προχθές και χθες πιεστήκαμε», είπε, εξηγώντας ότι υπήρχε πολλαπλός αριθμός νοσούντων στο εφημερείο.

Ακόμη περισσότερο πιέζονται τα μικρά νοσοκομεία και εκείνα της περιφέρειας.

Πηγή: megatv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο COVID-19: Δείτε το πλάνο προετοιμασίας για πετυχημένη εφαρμογή και διανομή στην Ευρώπη

Σε ξέφρενη πορεία η πανδημία στην Ελλάδα: Νέα μέτρα αποφασίζονται την Πέμπτη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων