«Καθημερινά 20-25 ηλικιωμένοι χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό»

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Απαραίτητος ο εμβολιασμός με την 4η δόση στους ηλικιωμένους είπε -μεταξύ άλλων- η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Σχετικά με τις ιώσεις και τις γριππώδεις συνδρομές «τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας είναι πιο αισιόδοξα από την προηγούμενη» ενημέρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Για τον κορονοϊό

Αλλά και στον κορονοϊό τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα, ανέφερε, ωστόσο επισήμανε πως «όσον αφορά στους θανάτους, που είναι και  το τελικό αποφευκτέο θέμα, έχουμε περίπου 20 με 25 θανάτους την ημέρα. Η διάμεση όμως ηλικία είναι 85 ετών». Γι΄αυτό συνέστησε προστατευτική μάσκα στον συνωστισμό και τον εμβολιασμό με την 4η δόση στους άνω των 60 ετών, για την προστασία της ζωής τους. «Όσοι εμβολιάζονται ανεβαίνουν πολύ γρήγορα τα αντισώματα τους» επισήμανε.

Για τον βήχα διαρκείας

Για τον βήχα που εξακολουθεί να παραμένει για μεγάλο διάστημα μετά από μία ίωση καθησύχασε πως δεν είναι κάτι ανησυχητικό καθώς «ο βήχας, είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να παραμείνει και μετά από μια ίωση, μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού. Επομένως, πολλές φορές δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Αντιμετωπίζουμε την κύρια ίωση ή  λοίμωξη και περιμένουμε σταδιακά να περάσει.

Για τον εμβολιασμό

Για ενδεχόμενες παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (για τους άνω των 60 μέχρι πριν από δύο εβδομάδες διερευνάτο το εάν η 4η δόση υπάρχει περίπτωση να οδηγεί σε εγκεφαλικά επεισόδια) επισήμανε πως «οτιδήποτε, είτε εμβόλιο είτε φάρμακο και απλά φάρμακα να πάρουμε, έχουν από πίσω το χαρτί με τις παρενέργειες. Επομένως αυτό που κοιτάζουμε είναι τι κερδίζουμε σε σχέση με το τι μπορούμε να χάσουμε.  Αυτό που πληρώνουμε κάθε μέρα 20 – 25 θανάτους σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ βαρύ».

«Όλα τα στατιστικά δεδομένα και τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες το να κάνεις το εμβόλιο σε βοηθάει πολύ περισσότερο να προστατεύσεις τη ζωή σου» κατέληξε.

Για ελλείψεις φαρμάκων

Όσον αφορά στις ελλείψεις στα φάρμακα σημείωσε πως σταδιακά η κατάσταση αρχίζει να ομαλοποιείται με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και με την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων απο τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Πηγή: https://www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μ. Παγώνη: Πολύ πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Όρθρος από την Κράκεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν