Καθηγητής Χατζηχριστοδούλου: Τι λέει για το ενδεχόμενο καθολικού lockdown στην Αττική

  • Γιάννα Σουλάκη
Χατζηχριστοδούλου
Με αγωνία κυβέρνηση και επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού ιδιαίτερα μετά τον εντοπισμό στη χώρα μεταλλάξεων που θεωρούνται πιο μεταδοτικές. Τι λένε οι ειδικοί για το ενδεχόμενο πιο αυστηρών μέτρων και νέου lockdown.

Η αύξηση στις νέες λοιμώξεις στην Αττική κατά 50% στη διάρκεια των τελευταίων 15 ημερών, αλλά και η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, έθεσε σε συναγερμό το Υπουργείο Υγείας.

Η έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια το πρωί της Δευτέρας (1/2) πυροδότησε σενάρια για αυστηροποίηση των μέτρων στην προγραμματισμένη συνέλευση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων την ερχόμενη Παρασκευή.

“Πολύ καλά έκανε ο υπουργός ο κ. Κικίλιας και ετοιμάζεται γιατί μπορεί να έχουμε εξελίξεις”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και τονίζει: “Έχουμε αύξηση στην Αττική, που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Έχουμε μικρή αύξηση και σε κρούσματα και σε νοσηλείες. Και στα δύο!”

Η σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για την ετοιμότητα του ΕΣΥ στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος -με τη συμμετοχή υγειονομικών φορέων και ΕΚΑΒ- έφερε στην επιφάνεια αύξηση κατά 92 κατειλημμένες κλίνες μέσα στην τελευταία εβδομάδα και 50 με 80 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία της Αττικής, από ασθενείς με βαριά Covid-19.

Δείτε επίσης: Κικίλιας: «Μέγιστη ετοιμότητα για πιθανό τρίτο κύμα» – Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία

Ταυτόχρονα ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Αττική, έχει ξεπεράσει τη μονάδα, που θεωρείται όριο ασφαλείας.

Δεν έχουμε ένδειξη προς το παρόν για εκθετική αύξηση. Αλλά και να μην υπάρχει εκθετική αύξηση και να ανεβαίνουν τα κρούσματα λίγο λίγο, η Αττική είναι τεράστια Περιφέρεια. Και 10% να έχουμε αύξηση, για παράδειγμα, κάθε 3 και 4 μέρες αυτό δεν είναι λίγο”, σχολιάζει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

“Δεν έχουμε ενδείξεις προς το παρόν, ούτε για εικόνα που τείνει να γίνει σαν της Θεσσαλονίκης. Ο χρόνος είναι πολύς μέχρι την Παρασκευή, που συνεδριάζουμε. Θα δούμε τα δεδομένα πως θα εξελιχθούν τις επόμενες μέρες, για να δούμε τι θα κάνουμε”, σημειώνει ο ίδιος.

Χατζηχριστοδούλου: Το καθολικό lockdown δεν δίνει καμία λύση

Οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για τον συγχρωτισμό των κατοίκων γύρω από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το λιανεμπόριο. “ Όχι το ίδιο το λιανεμπόριο”, διευκρινίζει ο Καθηγητής, “αλλά για τις βόλτες με αφορμή το λιανεμπόριο σε άλλες περιοχές, στέλνοντας μηνύματα ξανά και ξανά. Με τα νέα μέτρα, περιορίστηκε λίγο στην Αττική το φαινόμενο. Στις υπόλοιπες περιοχές, όμως, όχι!”, αναφέρει.

Όσο για τη έντονη φημολογία από χθες, ότι βρισκόμαστε προ των πυλών μεγαλύτερης αυστηροποίησης των μέτρων ή ακόμα και μπροστά στο ενδεχόμενο νέου lockdown, με κλειστό λιανεμπόριο και σχολεία, ο ειδικός απαντά:

“Ας τους να λένε. Τα άκουσα κι εγώ. Λένε ακόμη και να κλείσουμε όλη τη χώρα, για δύο εβδομάδες. Όλοι το ξέρουμε ότι αν κλείσουμε, θα μειώσουμε τα κρούσματα. Δεν είναι επιστήμη αυτό”, σημειώνει και απαντά γιατί δεν δίνει λύση το εκ νέου κλείσιμο ορισμένων δραστηριοτήτων:

“Μα το έκανε μια φορά η κυβέρνηση μετά τις γιορτές για να ανοίξουμε τα σχολεία. Δεν έκλεισε μετά τις γιορτές το λιανεμπόριο; Με αυτές τις λύσεις μετακυλίεις τον χρόνο, δεν κάνεις τίποτε άλλο. Κλείνεις δύο εβδομάδες, το ίδιο πρόβλημα θα το βρεις μπροστά σου μετά από δύο εβδομάδες. Δεν αλλάζει κάτι άμεσα. Στο μόνο που δίνει λύση αυτό, είναι όταν βλέπεις ένα τεράστιο κύμα μπροστά σου να έρχεται κατά πάνω σου. Τότε κλείνεις ναι, πριν συμβεί. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε αυτό που κάναμε τον Μάρτιο, όπου πριν έχουμε καν έναν θάνατο, κλείσαμε όλη τη χώρα. Αυτό το κάναμε και είχαμε πολύ λίγα κρούσματα. Ωραία! Μπορείς να το κάνεις αυτό συνέχεια;”

Δείτε επίσης: Δημήτρης Θάνος: Μεγαλώνει η διασπορά του βρετανικού ιού – Στο “μικροσκόπιο” η επαναμόλυνση του ιερέα

Η λύση του καθολικού lockdown, τύπου Μαρτίου, μπορεί μόνο να δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία, χωρίς όμως, κανένα  θετικό αποτέλεσμα στην πανδημία, σημειώνει ο Επιδημιολόγος κ. Χατζηχριστοδούλου:

“Κλείνεις, ανοίγεις μετά και τι θα γίνει; Να μηδενίσεις τα κρούσματα, δεν υπάρχει περίπτωση. Και τα λίγα που θα μείνουν σιγά – σιγά θα ανέβουν πάλι. Ο καιρός τα ευνοεί, ο συγχρωτισμός τα ευνοεί, τα ίδια θα γίνουν. Δηλαδή, αν κλείσουμε σήμερα 1 Φεβρουαρίου και ανοίξουμε μετά από 15 μέρες και την εστίαση και τα σχολεία, θα γίνει χαμός. Οπότε θα έχει υποστεί κι ένα μεγάλο πλήγμα η οικονομία και το αποτέλεσμα θα είναι πάλι το ίδιο μετά από 15 μέρες”, τονίζει.

Πρέπει να το αποδεχθούμε ότι η πανδημία είναι ένας Μαραθώνιος, σημειώνει ο Καθηγητής: “Στον Μαραθώνιο κάνεις την τακτική σου, φυλάς δυνάμεις, για να επιβιώσεις μέχρι τέλους. Αν τρέξεις τον Μαραθώνιο κατοστάρι, έχεις πεθάνει μετά από λίγο”.

Χατζηχριστοδούλου: Ο συνήθης κορονοϊός μπορεί να κάνει μεγαλύτερη ζημιά από τον μεταλλαγμένο

Στην ερώτηση εάν τα μεταλλαγμένα στελέχη και κυρίως του πιο μεταδοτικού βρετανικού ιού, που υπάρχει σε μεγάλη διασπορά στη χώρα, μπορούν να φέρει την ανατροπή στην πανδημία, ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου λέει ότι δεν το πιστεύει:

“Αυτό το τεράστιο κύμα που έχει σήμερα η Πορτογαλία είναι από μη μεταλλαγμένα. Τα μεταλλαγμένα ήταν το 10% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ τη ζημιά την έκαναν τα μη μεταλλαγμένα, δηλαδή το 90%. Βρίσκει τους τρόπους του ο ιός να επιβιώνει και ο απλός, όχι μόνο ο μεταλλαγμένος. Του άφησαν πολλά περιθώρια να την κάνει τη ζημιά. Νοέμβριο, Δεκέμβριο που εμείς δεν είχαμε τουρισμό, οι Πορτογάλοι είχαν τουρισμό. Είχαν ανοιχτά μαγαζιά ήταν τα πάντα ανοιχτά, εστίαση και τουρισμός. Κι έγινε αυτό που έγινε”, συμπληρώνει.

Δείτε επίσης: Θεοδωρίδου: Τα εμβόλια προστατεύουν από τις μεταλλάξεις – 11 υγειονομικοί νόσησαν γιατί δεν είχαν εμβολιαστεί

Όσο για την Ιταλία που κάνει άρση των μέτρων με 7.925 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού σήμερα και 329 θανάτους, ο Καθηγητής σχολιάζει ότι αυτό συμβαίνει για να μην βουλιάξει η οικονομία της χώρας:

“Δεν αντέχουν οι οικονομίες των χωρών. Ποια οικονομία θα αντέξει να έχει 6 μήνες lockdown; Τα μεγαλύτερα έσοδα μιας κυβέρνησης είναι από το λιανεμπόριο και μετά έρχεται η εστίαση. Όλα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη. Και η οικονομία δημόσια υγεία είναι. Εύκολο είναι να λες “τα κλείνω όλα”. Το κάνουμε αύριο το πρωί, και τι έγινε; Μπορεί να το εφαρμόσει ο κόσμος; Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα μη φαρμακευτικά μέτρα δημόσιας υγείας. Και δεύτερον αν μπορεί να αντέξει και μια οικονομία μια τέτοια λύση”, καταλήγει.