Καταστροφική χαρακτηρίζουν οι οπτικοί- οπτομέτρες την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παρότι ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστάει 3 εκατ. ευρώ από το 2009 τα οποία θα πληρωθούν με ¨κούρεμα" ύψυς 500.000 ευρώ (αρα θα λάβουν τελικά τα 2,5 εκατομμύρια), καταστροφικές θεωρούνται και οι συμβάσεις.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση του προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών με τον επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρο Θεοδωράκη. Όπως αναφέρθηκε, μέσα σε πρόσφατη τροπολογία για θέματα του υπουργείου Υγείας, προβλεπόταν η ένταξη των οπτικών στο πλαίσιο συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που τους αιφνιδίασε.

Το θέμα δημιουργεί έντονες αντιδράσεις από τους συλλόγους, οι οποίοι εκπροσωπούν τους επαγγελματίες οπτικούς – οπτομέτρες όπως λένε, ενώ οι υπόλοιποι επαγγελματίες Υγείας, στους οποίους προτείνει συμβάσεις ο ΕΟΠΥΥ, παρέχουν υπηρεσίες (γιατροί, φυσικοθεραπευτές, επαγγελματίες ειδικής αγωγής) οι ίδιοι παρέχουν προϊόντα (γυαλιά) και μάλιστα σε καταστήματα που πωλούν λίγα είδη.

Η ένταξη των οπτικών στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, όπως οι εκπρόσωποι τους επισημαίνουν θα είναι καταστροφική για τον κλάδο, στον οποίο απασχολούνται 2.500 επαγγελματίες.

Το «Ποτάμι» έχει ήδη καταθέσει ερώτηση μέσω του βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα στον υπουργό Υγείας για το θέμα σύναψης συμβάσεων μεταξύ οπτικών και ΕΟΠΥΥ.

Με τον κ. Θεοδωράκη συζητήθηκαν επίσης χρόνια αιτήματα των οπτικών για δημιουργία νομικού προσώπου της συλλογικής τους εκπροσώπησης, καθώς και η απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων της οπτομετρίας. Ενώ αποτελεί τμήμα της εκπαίδευσής τους δεν αποτελεί επαγγελματικό δικαίωμα το οποίο κατέχουν αποκλειστικά οι ειδικευμένοι ιατροί της οφθαλμολογίας.