«Καταστροφική επανεμφάνιση» της ιλαράς στη Βρετανία – Οδηγίες προς τους γιατρούς

  • Ρούλα Τσουλέα
ιλαρά
Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες εξέδωσαν οδηγίες προς τους γιατρούς για την διαχείριση των περιστατικών.

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η ιλαρά στη Βρετανία, όπου η μείωση των εμβολιασμών των παιδιών είναι τόσο μεγάλη ώστε η χώρα έχει πλέον τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη της τελευταίας 10ετίας.

Εν όψει ενός χειμώνα που αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος, οι ειδικοί ανησυχούν για τις συνέπειες στο ήδη πληγωμένο σύστημα υγείας τους, το NHS. Και σε μία πρωτοφανή κίνηση, οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις παιδιάτρων και γενικών ιατρών της χώρας εξέδωσαν κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς του NHS για τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών.

Οι οδηγίες εκδίδονται σε μία στιγμή που ήδη έχουν ξεσπάσει επιδημίες σε περιοχές όπως το Λονδίνο, το Κάρντιφ, το Λέστερ και το Σέφιλντ.

Η ιλαρά είναι η πιο μεταδοτική γνωστή νόσος και εύκολα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες επιδημίες. Ο ιός που την προκαλεί μεταδίδεται με τον βήχα, το φτάρνισμα και την αναπνοή. Αιωρείται στον αέρα επί έως και δύο ώρες, ενώ σε μερικές περιπτώσεις απειλεί τη ζωή.

Ο μόνος τρόπος προστασίας του πληθυσμού είναι με τους εμβολιασμούς. Απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), που γίνονται στην παιδική ηλικία. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι εναντίον της και έως πρότινος η νόσος προκαλούσε σποραδικά κρούσματα.

Διαβάστε ακόμα Παγκόσμια ανησυχία για την ιλαρά: Αυξήθηκαν δραματικά οι θάνατοι το 2022

Συναγερμός στη Βρετανία: Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς, επιδημία στο Κάρντιφ

Ιλαρά: Κίνδυνος για επιδημία με χιλιάδες περιστατικά στο Λονδίνο

Χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Από την πανδημία και μετά, όμως, πολλοί γονείς έχουν ξεχάσει τους εμβολιασμούς των παιδιών τους. Έτσι, στη Βρετανία η εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες κάτω των 5 ετών είναι πλέον μόνο 85% (έπρεπε να είναι 95% για να αποφευχθούν οι επιδημίες).

Αυτός όμως είναι ο μέσος όρος. Υπάρχουν περιοχές που είναι πολύ χαμηλότερη. Στο Λονδίνο, λ.χ., είναι 74%, με ορισμένες γειτονιές του να είναι εντελώς ακάλυπτες. Στο Κάμντεν, λ.χ., μόλις το 37% των μικρών παιδιών έχουν κάνει και τις δύο δόσεις από το εμβόλιο. Συνολικά στην Αγγλία η εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά είναι η χαμηλότερη από το 2010-11.

Δεν έχουν ξαναδεί περιστατικό

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιατρικής & Υγείας του Παιδιού (RCPCH) και το Βασιλικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών (RCGP) εξέδωσαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου.

Το RCPCH τονίζει ότι πολλοί παιδίατροι δεν έχουν δει ασθενή με ιλαρά, επομένως δεν έχει πείρα στην διαχείριση των περιστατικών.

«Το γεγονός ότι χρειάσθηκε να εκδώσουμε εθνικές οδηγίες για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες είναι απογοητευτικό, αλλά αναγκαίο», δήλωσε η πρόεδρος του RCPCH Dr. Camilla Kingdon. «Η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών κάτω των 5 ετών είναι η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας. Ήδη βλέπουμε τις συνέπειες, με εστίες ιλαράς να ξεσπούν στο Λονδίνο, την Ουαλία, το Λέστερ και αλλού».

Πολλοί παιδίατροι φοβούνται ότι θα δουν μεγάλες εξάρσεις τον χειμώνα, πρόσθεσε. Ωστόσο αυτός ούτως ή άλλως θα είναι δύσκολος με την αύξηση άλλων ιογενών λοιμώξεων, όπως η γρίπη, η COVID-19 και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV). Χώρια οι λοιμώξεις από βακτήρια, όπως ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α.

«Το να προστεθεί μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος, όπως η ιλαρά, σε αυτό το ήδη εκρηκτικό μίγμα θα ήταν καταστροφικό», τόνισε η Dr. Kingdon. «Μπορεί να γονατίσει το ήδη εύθραυστο σύστημα Υγείας μας».

«Σκέψου την ιλαρά»

Στις νέες οδηγίες, το RCPCH και το RCGP επισημαίνουν ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει καταστροφική επανεμφάνιση σχεδόν εκριζωμένων, απειλητικών για τη ζωή ασθενειών όπως η ιλαρά. Τα υπάρχοντα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση σχετίζεται με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη».

Τα βασικά βήματα διαχείρισης των ύποπτων κρουσμάτων έχουν συμπτυχθεί σε μία αφίσα με τίτλο «Σκέψου την ιλαρά» (Think measles), που δημιούργησαν το RCPCH και το RCGP για να αναρτηθεί σε όλα τα ιατρεία.

Σε αυτήν, ενημερώνονται γιατροί και νοσηλευτές ότι τα κρούσματα της ιλαράς αυξάνονται. Συνιστάται, λοιπόν, να ελέγχουν κατ’ αρχάς εάν οι ασθενείς είναι εμβολιασμένοι για τη νόσο. Πρέπει επίσης να έχουν το νου τους για ύποπτα συμπτώματα στα παιδιά, τους νέους ανθρώπους και όσους προέρχονται από λιγότερο ευνοημένο περιβάλλον. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν:

  • Πόνους στο σώμα και αίσθημα κακουχίας
  • Υψηλό πυρετό
  • Εξάνθημα, που μερικές φορές αρχίζει πίσω από τα αυτιά
  • Επώδυνα, κόκκινα μάτια
  • Βήχα
  • Συνάχι

Όποιος ασθενής εμφανίζει τέτοιου είδους συμπτώματα πρέπει να απομονώνεται αμέσως. Τα θετικά κρούσματα πρέπει να αναφέρονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι γιατροί πρέπει επίσης να προσφέρουν το εμβόλιο MMR σε όποιο παιδάκι δεν έχει κάνει και τις δύο δόσεις, προσθέτουν.

ιλαρά

Φωτογραφία: iStock