Καταγγελία φαρμακοποιών: Στέλνουμε τους φακέλους για τα αναλώσιμα και δεν υπάρχει κανείς να παραλάβει

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΕΟΠΥΥ
Μπάχαλο επικρατεί με το νέο σύστημα χορήγησης αναλώσιμων υλικών από τα φαρμακεία. Μετά τα προβλήματα με το ηλεκτρονικό σύστημα, τώρα οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι στέλνουν στο Κέντρο Διαλογής του ΕΟΠΥΥ στον Ασπρόπυργο τους φακέλους με τις συνταγές των αναλώσιμων που εκτελούν ηλεκτρονικά, αλλά εκεί δεν τους αποδέχονται καθώς δεν υπάρχουν υπάλληλοι!

Οι φάκελοι στέλνονται στην περιοχή Δύο Πεύκα στον Ασπρόπυργο Αττικής όπου δημιουργείται το αρχείο και η διαλογή με τις γραπτές αποδείξεις των αναλώσιμων υλικών. Αλλά δεν υπάρχει κανείς να τους παραλάβει! Το θέμα απασχόλησε και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνο Λουράντο, ο οποίος συναντήθηκε χθες την Παρασκευή με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για διάφορα προβλήματα.

Ο κ. Λουράντος έχει χρειαστεί να κάνει δεύτερο σπίτι του τον ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες εβδομάδες προν και μετά την υπογραφή των συμβάσεων των φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών στους ασφαλισμένους.

Αρκετοί φαρμακοποιοί του έχουν κάνει παράπονα για το περίπλοκο της όλης διαδικασίας και ειδικά για το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο τίθεται συχνά εκτός λειτουργίας παρότι είναι καινούργιο και υποτίθεται υπερσύγχρονο. Για κάθε συνταγή μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι χρειάζονται 25 πληκτρολογήσεις, ώστε να καταχωρηθεί με ξεχωριστούς φακέλους, άλλα τιμολόγια και αρκετά  δικαιολογητικά.

Από τον ΠΦΣ επιβεβαιώνουν μάλιστα ότι οι απορίες για το σύστημα είναι πολλές και τα σχόλια ακόμα περισσότερα σε ό,τι αφορά την καταχώρηση των γνωματεύσεων στο e – ΔΑΠΥ Παροχών. Ορισμένα στάδια, ειδικά της ολοκλήρωσης, είναι πολύπλοκα και o ΠΦΣ εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες προς τα μέλη του.

Και τώρα, στο όλο πρόβλημα ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα με τους φακέλους. Έλεος!