Η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 35% από το 2006 στο 2011

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η αύξηση της χρήσης των αντικαταθλιπτικών είναι ένα από τα ευρήματα της έρευνας «Η υγεία των Ελλήνων στην κρίση», που εκπόνησε η διαΝΕΟσις σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επιδείνωση της υγείας των Ελλήνων, κυρίως της ψυχικής, ιδιαίτερα στα φτωχότερα στρώματα κάτι που δικαιολογεί και την αυξημένη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών . Ενώ η έρευνα επίσης καταγράφει πως στην Ελλάδα υπάρχει το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ λόγω πρροφανώς της διατροφής πλούσιας σε απλούς υδατάνθρακες (όπως είναι το ψωμί, τα έτοιμα σνακ και τα μακαρόνια) και φτωχής σε ψάρια, φρέσκα λαχανικά και άπαχο κρέας. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, διαθέτουμε την υψηλότερη αναλογία γιατρών ανά κάτοικο ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά τη χαμηλότερη αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό!

Στην έρευνα, το 68% απάντησε ότι χειροτέρεψε η ποιότητα ζωής του, το 56% ότι χειροτέρεψε η κατάσταση της ψυχικής του υγείας, το 29% ότι αναγκάστηκε να αποστερηθεί είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. διατροφής), το 26% ότι δυσκόλεψε η πρόσβαση στο σύστημα υγείας και το 23% ότι αποστερήθηκε φάρμακα για οικονομικούς λόγους, ελλείψεις κ.λπ.

Τον συντονισμό της έρευνας, που διήρκεσε 8 μήνες, είχε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.