Κατάλοιπα φυτοφαρμάκων σε φρούτα-λαχανικά εξασθενούν το σπέρμα

  • Iatropedia
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με υψηλές συγκεντρώσεις καταλοίπων παρασιτοκτόνων φαρμάκων έχει άμεση επίπτωση στην ποιότητα του σπέρματος, επισημαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η πρώτη μελέτη που διεξήχθη για να διαπιστώσει την σχέση των καταλοίπων φυτοφαρμάκων με την ανδρική γονιμότητα δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες. Οι άνδρες που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά με υψηλότερα επίπεδα καταλοίπων παρασιτοκτόνων –φράουλες, σπανάκι, πιπεριές– είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μικρότερο ποσοστό φυσιολογικού σπέρματος από εκείνους που κατανάλωναν προϊόντα με χαμηλότερα επίπεδα καταλοίπων.

Τα σχετικά ευρήματα των ειδικών της Σχολής Δημόσιας Υγείας T. H. Chan του Χάρβαρντ που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Human Reproduction, καταδεικνύουν σαφώς την… καταστροφική σχέση των παρασιτοκτόνων και της ανθρώπινης αναπαραγωγικής υγείας. Οι ερευνητές ταξινόμησαν φρούτα και λαχανικά αναλόγως των ποσοτήτων καταλοίπων που τα χαρακτήριζαν, σε αυτά με υψηλές συγκεντρώσεις (πιπεριές, σπανάκι, φράουλες, μήλα, αχλάδια) και σε εκείνα με χαμηλές έως μέτριες (μπιζέλια, φασόλια, γκρέιπ φρουτ και κρεμμύδια) βάσει στοιχείων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η ανάλυση 338 δειγμάτων σπέρματος και στοιχείων σχετικά με την διατροφή των συμμετεχόντων στην έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών με υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων –περισσότερο από 1,5 μερίδες ημερησίως– είχαν 49% χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και 32% χαμηλότερο ποσοστό φυσιολογικού σπέρματος από εκείνους που έτρωγαν μικρότερες ποσότητες, λιγότερο από 0,5 μερίδα την ημέρα. Υπάρχουν ακόμη απορίες; Πάντως οι ερευνητές σημειώνουν πως το άλλο άκρο είναι να… μην τρώμε τίποτα! Γι’ αυτό συνιστούν είτε την κατανάλωση φρούτων-λαχανικών με χαμηλά κατάλοιπα φαρμάκων και την αποφυγή των «υπερ-ψεκασμένων» ή τα βιολογικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως η φίμωση εμποδίζει το σεξ και την υγιεινή του πέους

Πως να προετοιμαστείτε ψυχολογικά πριν την Εξωσωματική γονιμοποίηση