Καλά νέα για την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως έδρα του ΕΜΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ελλάδα και Γερμανία συμφώνησαν στη διεκδίκηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από την Αθήνα, όπως δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel και μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.

Ο Οργανισμός εδρεύει στο Λονδίνο και πρέπει να αποκτήσει άλλη «στέγη» λόγω του Brexit με αποτέλεσμα 19 χώρες να τον διεκδικούν. Η τελική απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει:

«Η Γερμανία και η Ελλάδα θέλουν να μοιράσουν μεταξύ τους ορισμένες ευρωπαϊκές υπηρεσίες του Λονδίνου. Προκειμένου να εξασφαλίσουν τις υπηρεσίες οι οποίες λόγω του Brexit θα χρειαστεί να μετακομίσουν, οι κυβερνήσεις της Άγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα προχώρησαν σε μια ασυνήθιστη συμμαχία.

Οι Έλληνες θα στηρίξουν τη γερμανική επιθυμία να μεταφερθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (Εuropean Banking Authority) στη Φρανκφούρτη και ως αντάλλαγμα, οι Γερμανοί θα στηρίξουν τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency) στην Αθήνα.

Την επόμενη εβδομάδα οι χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να αποφασίσουν γι’ αυτή τη μετεγκατάσταση. Η συμμαχία Βερολίνου-Αθήνας προκαλεί εντύπωση αφού για πολύ καιρό οι δύο χώρες είχαν εντονότατες διαφωνίες λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Για να δρομολογήσει τη συμφωνίας, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών το οποίο στην Ελλάδα είναι σχεδόν μισητό εξαιτίας της πολιτικής περικοπών κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης, ανέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών να διερευνήσει το κοινό εγχείρημα. Η διπλωματική αυτή παράκαμψη στέφθηκε με επιτυχία».

Πηγή: Deutsche Welle