Κακοκαιρία «Ελπίς»: Αναβάλλονται οι εμβολιασμοί σε Αττική και Εύβοια, αλλά και η απογευματινή ενημέρωση

  • Γιάννα Σουλάκη
Την αναβολή όλων των εμβολιασμών για δύο ημέρες στην Αττική και την Εύβοια, περιοχές που σφυροκοπούνται από την κακοκαιρία, αποφάσισε το Υπουργείο Υγείας. Παράλληλα αναβάλλεται και η τακτική ενημέρωση της Δευτέρας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την Αττική και την Εύβοια, τα εμβολιαστικά κέντρα στην Αττική και την Εύβοια δεν θα λειτουργήσουν, από σήμερα Δευτέρα (24/1) στις 15:00 καθώς και όλη την αυριανή ημέρα Τρίτη (25/1).

«Οι πολίτες θα μπορούν να επαναπρογραμματίσουν και να πραγματοποιήσουν άμεσα το εμβολιασμό τους, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Ήδη από εχθές ανακοινώθηκε και η αναβολή όλων των προγραμματισμένων εμβολιασμών των παιδιών στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, για σήμερα Δευτέρα 24/1 και αύριο Τρίτη 25/1.

Τα «χαμένα» ραντεβού μετατίθενται για την Πέμπτη 27/1 και την Παρασκευή 28/1 και θα πραγματοποιηθούν στο Μega Εμβολιαστικό Κέντρο «Προμηθέας», ενώ οι γονείς θα ενημερωθούν με SMS στα κινητά τους τηλέφωνα για τη νέα ακριβή ήμερα και ώρα του εμβολιασμού των παιδιών.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αναβάλλεται η σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου Covid-19.

Σε μέγιστη ετοιμότητα νοσοκομεία και ΕΚΑΒ

Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, έχει τεθεί σε μέγιστη ετοιμότητα από την Παρασκευή όλο το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Με τη μετακίνηση της κακοκαιρίας σήμερα από τη νησιωτική χώρα στην Αττική, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην προετοιμασία των νοσοκομειακών μονάδων της Αθήνας.

Συγκεκριμένα,  ο πρόεδρος του Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου, έδωσε εντολή στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να ελέγξουν όλες τις κρίσιμες υποδομές (ρεύμα, γεννήτριες, καύσιμα θέρμανσης και οξυγόνο) των νοσοκομείων ευθύνης τους, ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία και παροχή φροντίδας προς τους ασθενείς.

Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους διοικητές των ΥΠΕ να θέσουν σε καθεστώς μέγιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας όλο το υγειονομικό προσωπικό και το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Παράλληλα ενεργοποίησε και τον μέγιστο αριθμό ασθενοφόρων, τα πληρώματα των οποίων θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την πυροσβεστική και την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να τους παρέχουν διευκόλυνση στην πρόσβαση στα νοσοκομεία για τη διακομιδή ασθενών -και ιδιαίτερα νεφροπαθών.

Επίσημη “πρώτη” για τις Μονάδες Απεγκλωβισμού ασθενών και πολιτών – 1110 ο αριθμός κλήσης

Σήμερα αναμένεται να τεθούν για πρώτη φορά σε λειτουργία οι πέντε Ειδικές Μονάδες Άμεσης Επέμβασης και Απεγκλωβισμού ασθενών και πολιτών, του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) και της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για πέντε ειδικά διαμορφωμένα ερπυστριοφόρα οχήματα, που θα αξιοποιηθούν σε δύσκολες αποστολές μεταφοράς ασθενών κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Μεταξύ των οχημάτων υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένο ερπυστριοφόρο που μπορεί να μεταφέρει ασθενή με φορείο.

Κάθε μονάδα διαθέτει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τα οχήματα έχουν ειδικό εξοπλισμό (απινίδωση, οξυγόνο, κ.α.).

Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και βρίσκονται αποκλεισμένοι μπορούν να διατυπώνουν το αίτημα τους, από σήμερα στον τηλεφωνικό αριθμό 1110.