ΙΣΑ: Επιτακτική ανάγκη για κάλυψη σε αντιρετροϊκά φάρμακα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παρότι οι ανάγκες σε αντιρετροϊκά φάρμακα είναι καταγεγραμμένες και εν πολλοίς συγκεκριμένες, αρκετοί είναι οι φορείς HIV που δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακα που τους διατηρούν υγιείς. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το θέμα.

Διαβάστε εδώ την επιστολή με τις προτάσεις του ΙΣΑ:
Κύριε Υπουργέ,
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει γίνει αποδέκτης της αγωνίας οροθετικών ασθενών, οι οποίοι λόγω της έλλειψης των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας δεν δύνανται να λάβουν την θεραπεία τους.
Όπως σας είναι γνωστό η λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο θνησιμότητας των οροθετικών ασθενών , όπως και την πρόκληση επιπλοκών, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα ερευνών στον χώρο του HIV.

Παρά ταύτα τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται επαναλαμβανόμενες ελλείψεις στα συγκεκριμένα σκευάσματα στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας κι αυτό παρά το ότι οι ανάγκες ανά νοσοκομείο είναι καταγεγραμμένες για τους υπάρχοντες ασθενείς και προβλέψιμες για τους νέους ασθενείς λόγω της υποχρεωτικής και κεντρικής καταγραφής και παρακολούθησης όλων των νέων κρουσμάτων.

Οι ελλείψεις λοιπόν αυτές έχουν ως συνέπεια την αύξηση του κινδύνου αποτυχίας της συγκεκριμένης αγωγής για τους οροθετικούς ασθενείς και την αποσταθεροποίηση της υγείας τους, ως εκ τούτου πρέπει άμεσα να μεριμνήσετε ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις αυτές και να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να μην συμβεί η κατάσταση αυτή στο μέλλον.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για την διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας υγείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ        ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ