ΙΣΑ: Δεν πραγματοποίησαν εγκαίρως ψεκασμούς για τα κουνούπια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι το υπουργείο Υγείας έδειξε ολιγωρία στο στρατηγικό σχεδιασμό των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών και στην ενημέρωση του κοινού

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει τις παραλείψεις του υπουργείου Υγείας , στο στρατηγικό σχεδιασμό, για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Δυστυχώς για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας, θέτει σε κίνδυνο τη Δημόσια υγεία καθώς η παρακολούθηση και ο συντονισμός των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών-σκνιπών, ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να επαφίεται στην τύχη, η θωράκιση της χώρας απέναντι σε σοβαρά λοιμώδη νοσήματα.

Παράλληλα δεν έγιναν οι ενδεδειγμένες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, για τα ατομικά μέτρα προστασίας παρά το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα και το ΚΕΕΛΠΝΟ από την αρχή του χρόνου, είχαν τονίσει την ανάγκη έγκαιρης εφαρμογής ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.

Σημειώνεται ότι μέσω των κουνουπιών μπορούν να μεταδοθούν σοβαρές ασθένειες (ελονοσία ,ιός του Δυτικού Νείλου κ.τ.λ.) ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες από ενδημικές χώρες -όπως επισημαίνεται σε σχετικές εκθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας-.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης ανέφερε τα εξής:

«Για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας έδειξε ολιγωρία στην προστασία της Δημόσιας υγείας. Δεν έχει υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός, για την παρακολούθηση του σοβαρού αυτού θέματος που συνιστά μεγάλη απειλή για τη Δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος δεν έγιναν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού ,για τους κανόνες ατομικής προστασίας από τα κουνούπια. Παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη, οι υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειών να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος».

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας τα οποία μεταξύ άλλων συνίστανται στα εξής:

-χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα
-τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών)
-χρήση κουνουπιέρων εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος
-απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
-κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών
πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες
-κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν το σώμα .