Υποχρεωτικό σύστημα ασφαλείας στις συνταγές ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ!

  • Iatropedia
Φραγμός μπαίνει στην διαρροή προσωπικών δεδομένων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της εταιρείας που χειρίζεται την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Τι απεφάνθη η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Λάρισας και Αργολίδος έχοντας πλήρη συναίσθηση ευθύνης απέναντι στον ιατρικό κόσμο και στους Έλληνες ασθενείς, ενεπλάκησαν σε δικαστικό αγώνα κατά των υπευθύνων της δημιουργίας και λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με στόχο όχι την κατάργησή της αλλά την επιβεβλημένη βελτιστοποίησή της, σε σχέση με την προστασία διακίνησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και ιατρικής πληροφορίας.

Μετά από επιμονή ετών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επιβεβαιώνει με πρόσφατη απόφασή της και μετά από ενδελεχή έλεγχο, ότι παρατηρείται σωρεία παραβάσεων και ανασφαλών συνθηκών λειτουργίας του ΣΗΣ, δικαιώνοντας τις θέσεις και τους ισχυρισμούς των Ιατρικών Συλλόγων περί κινδύνου παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Έτσι με την υπ’ αριθμόν 138/2013 απόφαση της Αρχής η ΗΔΙΚΑ τίθεται υπό «επιτήρηση», ενώ απευθύνονται «εμπιστευτικού χαρακτήρα» συστάσεις προς τον υπεύθυνο επεξεργασίας που άπτονται είτε της συμμόρφωσής του με τους όρους της άδειας της Αρχής είτε ειδικότερων μέτρων ασφαλείας, με απαίτηση υποβολής αναλυτικού χρονοδιαγράμματος συμμόρφωσης και περιοδικών εκθέσεων παρακολούθησης.

Στο μεταξύ καμία απάντηση δε δόθηκε για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο ήδη ύπαρξης διαρροής πολύτιμου ευαίσθητου πληροφοριακού υλικού από το ΣΗΣ, που να σχετίζεται με το ιατρικό απόρρητο και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Σε σχετική ανακοίνωση τους οι εν λόγω Ιατρικοί Σύλλογοι επισημαίνουν ότι θα επιτηρούν τη διαδικασία και θα επιμείνουν στην απόδοση ευθυνών στους δημιουργούς του ΣΗΣ για οποιαδήποτε ενδεχόμενη παράνομη ενέργεια ανακαλυφθεί ή καταγγελθεί μελλοντικά από τις πιστοποιημένες πλέον ανεπάρκειες του συστήματος .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν