Ιός του Δυτικού Νείλου: Σε Μέγαρα, Ελευσίνα τα περισσότερα κρούσματα

  • Ρούλα Τσουλέα
ιός του Δυτικού Νείλου
Οι δήμοι της χώρας όπου έχουν καταγραφεί έως τώρα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανέρχονται σε 25. Τα περισσότερα καταγράφονται σε Μέγαρα και Ελευσίνα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου εξακολουθεί να εξαπλώνεται και την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν κρούσματά του σε ακόμα οκτώ δήμους. Έτσι, ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται πλέον σε 25.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα περισσότερα κρούσματα (συνολικά 14) έχει ο Δήμος Μεγαρέων. Ακολουθεί ο Δήμος Ελευσίνας με οκτώ κρούσματα.

Τα δύο από τα τρία θύματα της νόσου ήταν από αυτές τις περιοχές, όπου υπάρχει μεγάλη  επικινδυνότητα για νέα κρούσματα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Γι’ αυτό οι συγκεκριμένες περιοχές (μαζί με τον Ασπρόπυργο και τη Μάνδρα) βρίσκονται υπό αυστηρή επιτήρηση για αποφυγή νέων κρουσμάτων αλλά και την έγκαιρη διάγνωση νέων.

Η τρίτη σε σειρά κρουσμάτων περιοχή της χώρας είναι ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου με πέντε κρούσματα.

Οι δήμοι

Οι περιοχές της χώρας όπου μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Αυγούστου είχαν καταγραφεί κρούσματα είναι οι εξής:

* Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής: οι Δήμοι Μεγαρέων, Ελευσίνας, Ασπροπύργου.

* Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών: ο Δήμος Ηλιουπόλεως

* Στην Περιφερειακή Ενότητα  Βόρειου Τομέα Αθηνών: ο Δήμος Ηρακλείου

* Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας: οι Δήμοι Τανάγρας, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Θηβαίων.

* Στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: οι Δήμοι Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Βόλβης, Κορδελιού-Ευόσμου, Θεσσαλονίκης, Δέλτα.

* Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας: ο Δήμος Χαλκιδέων

* Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: οι Δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας

* Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς & Νήσων: οι Δήμοι Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Νικαίας-Αγίου Ι. Ρέντη, Τροιζηνίας-Μεθάνων.

* Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας: ο Δήμος Λουτρακίου−Περαχώρας−Αγίων Θεοδώρων.

* Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας: ο Δήμος Πέλλας

* Στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς: ο Δήμος Παιονίας

* Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου: Ο Δήμος Μυλοποτάμου

Σε κάθε ασθενή αντιστοιχούν άλλα 140 κρούσματα

Μέχρι την Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018, ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε προκαλέσει 48 κρούσματα σοβαρής νόσου και 12 ήπιας. Οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από 13 έως 89 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) ασθενή με σοβαρή νόσο, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό οι οποίοι είτε ήταν ασυμπτωματικοί είτε έχουν ήπια νόσο, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επειδή, λοιπόν, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια, πρέπει όλοι να τηρούμε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.