Ιωάννης Μπασκόζος: Απολογισμός δράσεων 2018 για τα κουνούπια

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μετά από πρόσκληση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Δεκέμβρη, διευρυμένη σύσκεψη με θέμα τον απολογισμό των δράσεων που έγιναν το 2018 σχετικά με την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών και προγραμματισμό ανάλογων δράσεων για το 2019.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν Γενικοί Διευθυντές Δημόσιας Υγείας Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τροπικών Νοσημάτων, εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπρόσωπος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, καθώς και ειδικοί επιστήμονες από αναγνωρισμένους φορείς.

Ενημερώνει ο κ. Μπασκόζος:

Στη σύσκεψη, αφού παρουσιάστηκαν τα προγράμματα δράσεων των Περιφερειών, έγινε μια συνολική αποτίμηση των αποτελεσμάτων και με τη συμβολή των ειδικών επιστημόνων, επισημάνθηκαν τα θετικά στοιχεία για την περίοδο του 2018 και εκτιμήθηκαν τα σημαντικότερα από αυτά που απαιτούν βελτιωτικές παρεμβάσεις. Κύριος στόχος παραμένει μέσα από τις συντονισμένες και έγκαιρες δράσεις των αρμοδίων φορέων και τις καθοδηγητικές εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, μειώνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις στο πληθυσμό της χώρας.

Τέλος επισημάνθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες, ότι με δεδομένο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια, γεγονός που απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προγραμμάτων αντιμετώπισης των διαβιβαστών.

Συμπερασματικά προτείνονται σαν αρχή, για τον προγραμματισμό του 2019:

-Άμεσος σχεδιασμός δράσεων για την έγκαιρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
-Η έγκαιρη περιβαλλοντική εξυγίανση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, αφού κρίθηκε σαν βασικό στοιχείο των προγραμμάτων αντιμετώπισης, από τους αρμόδιους ΟΤΑ.
-Διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς, της δυνατότητας επέκτασης των εγκρίσεων σε διαθέσιμα σκευάσματα, για την εναλλακτική διαχείριση των δράσεων.