Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Δείπνο στήριξης για τους SPECIAL OLYMPICS HELLAS

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μια συγκινητική βραδιά ελπίδας και αισιοδοξίας, με σκοπό την ενίσχυση της Ελληνικής Αποστολής Αθλητών  στους Παγκοσμίους Αγώνες Special Olympics Abu Dhabi 2019, συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τα Special Olympics Hellas, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019.

Το «παρών» στην σπουδαία αυτή βραδιά έδωσαν σημαντικοί εκπρόσωποι του πολιτικού, διπλωματικού, ακαδημαϊκού, επιχειρηματικού, αθλητικού, δημοσιογραφικού και καλλιτεχνικού κόσμου για να στηρίξουν με την παρουσία τους τον μεγάλο αγώνα των αθλητών.

«Είμαι πραγματικά συγκινημένη που όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ γινόμαστε μια μεγάλη αλυσίδα αγάπης και δύναμης για τους αθλητές και τις αθλήτριές μας, που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι κάθε φορά που συμμετέχουν σε διεθνείς και εθνικούς αγώνες. Υπερήφανοι για όλους αυτούς τους σπουδαίους πρωταθλητές της ζωής  αλλά και για τις οικογένειές τους και τους προπονητές τους» τόνισε η Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Special Olympics Hellas Πρέσβης ε.τ. κύριος Διονύσιος Κοδέλλας, αφού ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη για τη διαρκή της στήριξή της και για το ειλικρινές ενδιαφέρον για το κίνημα των Special Olympics, μίλησε για τους στόχους των Special Olympics Hellas: «Η αποστολή των Special Olympics είναι να εντάξουν όλο και περισσότερα άτομα με νοητική αναπηρία στην κοινωνία και στον αθλητισμό. Το επίκεντρό μας δεν είναι μόνο η Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια βασίζουμε την στρατηγική μας, και έχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό καταφέρει, την ανάπτυξη των προγραμμάτων μας και εκτός Αθηνών με επίκεντρο την πάντα την Περιφέρεια.

Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τις αντιλήψεις και να  ευαισθητοποιήσουμε τους νέους σε ολόκληρη την Ελλάδα για τα δικαιώματα των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό. Αυτό το επιτυγχάνουμε έχοντας αρωγό στις δράσεις μας, για ακόμη μια χρονιά,  το Υπουργείο Παιδείας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κύριος Κοδέλλας ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους που τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους και ευχήθηκε στην Ελληνική Αποστολή καλή επιτυχία.

Παρών, προκειμένου να στηρίξει τους σκοπούς της εκδήλωσης ήταν και ο πρόεδρος των Special Olympics Europe – Eurasia κ. David Evangelista, ο οποίος στον χαιρετισμό του μίλησε για την μεγάλη προσφορά της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και τόνισε την αξία του αγώνα των αθλητών των Special Olympics :  «Οι αθλητές των Special Olympics έχουν τόσα πολλά να διδάξουν την ανθρωπότητα.  Όπως έγραψε και ο Καβάφης, οι αθλητές των Special Olympics, δεν βιάζονται να ολοκληρώσουν το ταξίδι, απολαμβάνουν την διαδρομή.  Μας δίνουν το παράδειγμα για την δημιουργία ενός κόσμου χωρίς διακρίσεις, με σεβασμό στην μοναδικότητα του καθενός».

Στην βραδιά συμμετείχαν και καταξιωμένες αθλήτριες των Special Olympics οι οποίες κατάφεραν να συγκινήσουν τους παρευρισκόμενους αποδεικνύοντας, με το παράδειγμά τους, ότι η δύναμη της θέλησης μπορεί να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια.  Η αθλήτρια της κολύμβησης Όλγα Δασουρά έπαιξε ένα μικρό κομμάτι στο πιάνο, το οποίο, όπως είπε, ήταν αφιερωμένο στην Μαριάννα B. Βαρδινογιάννη, η οποία στέκεται αδιάκοπα στο πλευρό των αθλητών, ενώ η Νάνσυ Διαπούλη, επίσης αθλήτρια της κολύμβησης, ανέλαβε να «καλωσορίσει» όλους τους καλεσμένους της εκδήλωσης με θερμά λόγια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με την σύζυγό του Σάνα, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κύριος Γιώργος Βασιλειάδης, ο Πρέσβης των Η.Π.Α. κύριος Geoffrey Pyatt με την σύζυγό του Mary, ο Πρέσβης της Ισπανίας κύριος Enrique Viguera με την σύζυγό του Marta, o εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κύριος Συμεών, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κύριος Αθανάσιος- Μελέτιος Δημόπουλος με την σύζυγό του Ντόρα, ο πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κύριος Αντώνης Κουνάδης, ο κύριος Γιώργος Ι. Βαρδινογιάννης, ο Γ.Γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, ο Επίτιμος Πρόεδρος των Special Olympics κύριος Ανδρέας Ποταμιάνος.

Τον συντονισμό της βραδιάς έκανε η δημοσιογράφος Ζέτα Θεοδωρακοπούλου, ενώ παρουσιάστηκε μουσικό πρόγραμμα από τον μαέστρο Γεώργιο Μεταλληνό και την ερμηνεύτρια Νατάσα Τόδωρη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Special Olympics, το Abu Dhabi έχει αναλάβει να διοργανώσει από 8 μέχρι 22 Μαρτίου 2019 τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics στις πόλεις του Abu Dhabi και του Dubai, στους οποίους αναμένεται να συμμετάσχουν αθλητές από 170 χώρες, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε 24 διαφορετικά αθλήματα, ενώ 20.000 εθελοντές και περίπου 500.000 θεατές θα βρίσκονται εκεί, για να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες τους και να μοιραστούν μαζί τους τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός.

Η Ελλάδα στη μεγάλη αυτή διοργάνωση, θα συμμετάσχει με 91μελή Αποστολή με τους αθλητές μας να λαμβάνουν μέρος σε 14 αθλήματα. Τα αθλήματα που θα αγωνιστούν είναι η Κολύμβηση, ο Στίβος, η Αντιπτέριση, η Καλαθοσφαίριση, το Bocce, το Βowling, η Ποδηλασία, η Ιππασία, το Ποδόσφαιρο Unified, η Ρυθμική, το Κανόε – Καγιάκ, η Ιστιοπλοΐα Unified, η Επιτραπέζια Αντισφαίριση και τέλος η Δυναμική Άρση  Βαρών.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι τα Special Olympics Ηellas, έχουν την τιμή να διοργανώσουν την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2018 την Τελετή Αφής της Φλόγας της Ελπίδας’’ των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αbu Dhabi 2019 στο Ζάππειο Μέγαρο. Αμέσως μετά την Αφή της Φλόγας της Ελπίδας, θα ακολουθήσει λαμπαδηδρομία η οποία θα περάσει από ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Αθήνας, για να παραδοθεί στην Πρεσβεία των UAE.