Ηχηρό μήνυμα απο τον ΠΟΥ: «Ενωθείτε. Αναλάβετε δράση. Εξαλείψτε τη λέπρα»

  • Iatropedia newsroom
Ηχηρό μήνυμα ΠΟΥ για τη λέπρα και την εξάλειψή της
Κοινό μήνυμα του Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, και του κ. Yohei Sasakawa, Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του ΠΟΥ για την εξάλειψη της λέπρας

Ηχηρό μήνυμα για την εξάλειψη της νόσου, ξεκινώντας πρώτα από το στίγμα που εξακολουθεί να συνοδεύει τη λέπρα, στέλνουν από κοινού, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Λέπρας, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), και ο κ. Yohei Sasakawa, Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του Οργανισμού για την εξάλειψή της.

Όπως αναφέρουν στο μήνυμά τους, «η λέπρα είναι μια από τις παλαιότερες και πιο παρεξηγημένες ασθένειες στον κόσμο. Αν ιάσιμη εδώ για περισσότερα από 30 χρόνια, εξακολουθεί να έχει τη δύναμη να στιγματίζει».

Και συνεχίζουν:

«Η λέπρα, ή νόσος του Hansen, είναι μία μολυσματική ασθένεια που επηρεάζει κυρίως το δέρμα, τα περιφερικά νεύρα, τους βλεννογόνους και τα μάτια και μπορεί να θεραπευτεί με έναν συνδυασμό φαρμάκων που ονομάζεται θεραπεία πολλαπλών φαρμάκων (MDT). Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει αναπηρία.

Για να πετύχουμε όμως έναν κόσμο απαλλαγμένο από τη λέπρα και τα προβλήματα που προκαλεί, δεν αρκούν οι ιατρικές παρεμβάσεις. Καθώς προχωράμε προς τη διακοπή της μετάδοσης και την εξάλειψη της λέπρας, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές και ψυχολογικές πτυχές της νόσου.

Μαζί, πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εξαλείψουμε το στίγμα που σχετίζεται με τη λέπρα και να προάγουμε την αξιοπρέπεια όσων πλήττονται από τη νόσο.

Το στίγμα συμβάλλει στη διστακτικότητα για αναζήτηση θεραπείας, θέτοντας τα άτομα σε κίνδυνο αναπηρίας και συμβάλλοντας στη συνεχή μετάδοση. Επομένως, η εξάλειψη της λέπρας απαιτεί όχι μόνο ανανεωμένη πολιτική δέσμευση και πρόσβαση σε υπηρεσίες για την αντιμετώπισή της, αλλά και ευαισθητοποίηση για τον μετριασμό του στίγματος και την αύξηση της κοινωνικής συμμετοχής για όσους πλήττονται από τη λέπρα.

Η παγκόσμια στρατηγική για τη λέπρα 2021-2030 του ΠΟΥ «Towards zero leprosy» καθιστά την καταπολέμηση του στίγματος και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναν από τους τέσσερις βασικούς πυλώνες της. Αυτός είναι επίσης ο στόχος της ετήσιας παγκόσμιας έκκλησης για τον τερματισμό του στίγματος και των διακρίσεων κατά των προσώπων που πλήττονται από τη λέπρα, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την πρωτοβουλία Sasakawa Leprosy (Hansen’s Disease) Initiative το 2006.

Φέτος, την Παγκόσμια Έκκληση 2024 εγκαινιάζουν από κοινού ο ΠΟΥ και η πρωτοβουλία Sasakawa Leprosy Initiative. Υποστηρίζοντας τη φετινή Παγκόσμια Έκκληση, ο ΠΟΥ εντάσσεται σε μια μακρά λίστα των ατόμων και των οργανώσεων που δεσμεύονται για έναν κόσμο στον οποίο κάθε άτομο που πλήττεται από λέπρα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και να απολαμβάνει όλα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά του.

Ο ΠΟΥ και η Sasakawa Leprosy (Hansen’s Disease) Initiative απευθύνουν έκκληση για μια καλά ενημερωμένη κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, όπου κάθε μέλος της κοινότητας έχει έναν ρόλο να παίξει και μπορεί να συνεισφέρει σε έναν κόσμο χωρίς λέπρα μέσω των παρακάτω βημάτων:

Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας: ενημερωθείτε σχετικά με τη λέπρα, τη δυνατότητα θεραπείας της και τη σημασία της έγκαιρης θεραπείας και πιθανής πρόληψης.

Ενθαρρύνετε την αναζήτηση θεραπείας: εάν συναντήσετε ύποπτο περιστατικό λέπρας, η άμεση θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας. Η θεραπεία είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλες τις πληγείσες χώρες. Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια.

Απορρίψτε τις διακρίσεις: να συμπεριφέρεστε σε όλους με ενσυναίσθηση και σεβασμό, ανεξάρτητα από την κατάσταση της υγείας τους.

Διαδώστε την ευαισθητοποίηση: μοιραστείτε ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη λέπρα και αμφισβητήστε τα στερεότυπα στην κοινότητά σας.

Αυτός είναι τώρα ο τρίτος χρόνος της Παγκόσμιας Έκκλησης για τον τερματισμό του στίγματος και των διακρίσεων κατά των ατόμων που πλήττονται από τη λέπρα, η οποία διεξάγεται ως μέρος της εκστρατείας «Μην ξεχνάτε τη λέπρα/τη νόσο του Χάνσεν» και η τρίτη χρονιά που ο ΠΟΥ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Παραμελημένων Τροπικών Ασθενειών, στις 30 Ιανουαρίου, εφιστώντας την προσοχή σε μια ομάδα 21 ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της λέπρας, που επηρεάζουν κυρίως τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου.

Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να μας φέρουν κοντά και να επιταχύνουν την πρόοδο προς έναν κόσμο χωρίς λέπρα.

Την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λέπρας, ανανεώνουμε την έκκλησή μας για μια προσωποκεντρική προσέγγιση που αντιμετωπίζει το στίγμα, τις διακρίσεις και την ψυχολογική και κοινωνική ευημερία, ως μέρος του κοινού μας ταξιδιού για να φτάσουμε στους απρόσιτους, να επιτύχουμε καθολική κάλυψη υγείας και να αποκτήσουμε υγεία για όλους.

Αυτή τη μέρα και όλο το χρόνο: Ενωθείτε. Αναλάβετε δράση. Εξαλείψτε τη λέπρα.»

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

EMA: Επιβεβαιώνει τον σοβαρό κίνδυνο για τα φάρμακα για τη ρινική συμφόρηση (ψευδοεφεδρίνη)

Καρκίνος των ωοθηκών: Οι νέες θεραπείες αυξάνουν σημαντικά την επιβίωση των ασθενών

Τοξικά μέταλλα σε νερό, τροφές οδηγούν σε πρόωρη εμμηνόπαυση