Η ζάχαρη σε ρόλο βιοδείκτη κατά του καρκίνου!

  • Iatropedia
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins ανακάλυψαν ότι ο εντοπισμός μορίων ζάχαρης στις μαγνητικές τομογραφίες μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικές τις βιοψίες.

Συγκρίνοντας μαγνητικές τομογραφίες πρωτεϊνών –γνωστές ως βλεννίνες– με και χωρίς σάκχαρα για τυχόν αλλαγές στην απεικόνισή τους και εντοπίζοντας διαφορές στην απεικόνιση τεσσάρων τύπων καρκινικών κυττάρων που είχαν καλλιεργηθεί στο εργαστήριο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σακχάρων στις βλεννίνες απ’ ότι τα φυσιολογικά κύτταρα. Όπως εξηγούν στην σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, όταν τα κύτταρα μετατρέπονται σε καρκινικά, ορισμένες πρωτεΐνες στην εξωτερική τους μεμβράνη απορρίπτουν μόρια σακχάρου και καθίστανται λιγότερο «γλοιώδη». Αν ο μαγνητικός τομογράφος ρυθμιστεί να εντοπίζει σάκχαρα συνδεδεμένα με μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η διαφορά μεταξύ καρκινικών και υγιών κυττάρων είναι ευκολότερο να ανιχνευθεί.

Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι ο εντοπισμός ενός μορίου ήδη μέσα στο σώμα παρέχει την δυνατότητα απεικόνισης ολόκληρου του όγκου, εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Σιαολέϊ Σονγκ. Αυτό συχνά δεν είναι εφικτό με την έκχυση σκιαγραφικού διότι φθάνει μέρος μόνο του όγκου . Επίσης, τα σκιαγραφικά έχουν και υψηλό κόστος. Μέχρι στιγμής η τεχνική έχει εφαρμοσθεί μόνο σε ποντίκια και σε κύτταρα στο εργαστήριο. Το επόμενο βήμα της ερευνητικής ομάδας είναι να προσπαθήσουν να διακρίνουν καρκινικούς όγκους από καλοήθεις σε ζωντανά ποντίκια. Αν οι δοκιμές αποβούν επιτυχείς, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό του πρώιμου σταδίου της νόσου ή την παρακολούθηση της ανταπόκρισης του ασθενούς στην χημειοθεραπεία. Επιπροσθέτως, εξασφαλίζεται ότι η λήψη βιοψίας θα γίνεται από το πλέον κακοήθες τμήμα ενός όγκου, καθιστώντας έτσι ορισμένες βιοψίες αχρείαστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως το παρακάνετε με τη ζάχαρη;