Η σόδα διαίτης… «χαρίζει» κιλά!

  • Iatropedia
Η αυξημένη πρόσληψη σόδας διαίτης συνδέεται σύμφωνα με μια νέα έρευνα ευθέως με την αύξηση του κοιλιακού λίπους σε ενήλικες 65 ετών και άνω, εγείροντας σοβαρές ανησυχίες για τα αποτελέσματα από την χρόνια κατανάλωσή της.

Η αύξηση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και δη στους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακών παθήσεων, προειδοποιούν οι ειδικοί. Το μεταβολικό σύνδρομο –ένας συνδυασμός παραγόντων υψηλού κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό– είναι μια από τις συνέπειες της παχυσαρκίας. Η έρευνα όμως που δημοσιεύει η επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρίας δείχνει ότι η στροφή πολλών ενηλίκων σε τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη, οι σακχαρίνες κ. ά. σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την παχυσαρκία, έχει ακουσίως τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Σάρον Φόουλερ του Κέντρου Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Σαν Αντόνιο, η κατανάλωση σόδας διαίτης από άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω δείχνει να έχει σοβαρό αντίκτυπο στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ηλικιωμένων πολιτών. Τα στοιχεία της έρευνας SALSA (San Antonio Longitudinal Study of Aging) επιβεβαιώνουν ότι όσοι έπιναν καθημερινά diet soda για να μην παχύνουν, απέκτησαν… τρείς φορές μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης από αυτούς που δεν την κατανάλωναν! Το κακό είναι ότι δεν έβαζαν μόνο πόντους (8,2 ολόκληρα εκατοστά, έναντι 4,6 εκ. εκείνων που έπιναν περιστασιακά και 2,3 εκ. όσων δεν έπιναν κατά την περίοδο της μελέτης) αλλά και λίπος.

Η κλιμακούμενη αύξηση του κοιλιακού λίπους λόγω της υψηλής πρόσληψης σόδας διαίτης αυξάνει, όπως τονίζουν οι ειδικοί, τις πιθανότητες καρδιομεταβολικού κινδύνου –όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον συνολικό κίνδυνο που διατρέχει κάποιος να εμφανίσει καρδιαγγειακή νόσο– και αυτό σημαίνει απλά ότι το κόστος για την υγεία δεν θα είναι πια μόνο οικονομικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από τα παραπανίσια κιλά;