Η περιπέτεια της υγείας του ηθοποιού Τάκη Μόσχου και η … γύμνια του ΕΣΥ!

  • Γιάννα Σουλάκη
Η περιπέτεια της υγείας
Η περιπέτεια της υγείας του αγαπημένου ηθοποιού φέρνει στην επιφάνεια για μία ακόμη φορά τη γύμνια του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η περιπέτεια της υγείας του αγαπημένου πρωταγωνιστής της θρυλικής ταινίας «Γλυκιά συμμορία» του ’80, άρχισε πριν από 40 μέρες, όταν υπέστη το πρώτο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στη Σκόπελο, τον τόπο διαμονής του.  Αναγκάστηκε να μεταφερθεί στην Αθήνα και να υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία στους δαιδάλους του συστήματος υγείας αναζητώντας κρεβάτι σε ΜΕΘ, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα δεν υπάρχει -ούτε έστω μία- εξειδικευμένη Μονάδα αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Το θέμα της έλλειψης Μονάδων Εγκεφαλικών επεισοδίων στην Ελλάδα -τη χώρα με τα 35.000 εγκεφαλικά επεισόδια τον χρόνο και τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη- τονίζεται εδώ και χρόνια από όλους τους επιστήμονες. Ομως, αν και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει αναγγείλει πολλές φορές την ανάγκη δημιουργία της, καμία ουσιαστική κίνηση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Διαβάστε τι ειπώθηκε σχετικά σε Συνέδριο για τα Εγκεφαλικά πριν από 20 μέρες:Οι περισσότεροι θάνατοι ένα μήνα μετά το εγκεφαλικό, συμβαίνουν στην Ελλάδα

Τα απανωτά εγκεφαλικά και η αναζήτηση Μονάδας

Ηταν πριν από περίπου 40 ημέρες στη Σκόπελο -όπου διαμένει μόνιμα ο αγαπημένος ηθοποιός- όταν υπέστη το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο. Φυσικά εκεί…δεν θα μπορούσε να του παρασχεθεί νοσηλεία, κι έτσι χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Αθήνα και το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”. Στο νοσοκομείο ο ηθοποιός αντιμετώπισε σειρά επιπλοκών, ενώ ταυτόχρονα το νοσοκομείο δεν έχει την εξειδίκευση για αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό.

Ετσι, ο Τάκης Μόσχος μεταφέρθηκε από τους συγγενείς του σε κέντρο Αποκατάστασης, όπου δυστυχώς υπέστη και νέο εγκεφαλικό επεισόδιο και χρειάστηκε και πάλι νοσηλεία. Αυτή τη φορά σειρά είχε το νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός”, όμως, δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η αναζήτηση μέσω του ΕΚΑΒ διήρκεσε ώρες, καθυστέρηση η οποία αποδείχθηκε κρίσιμη για τον ηθοποιό. Οταν τελικά βρέθηκε κρεβάτι ΜΕΘ σε άλλο νοσοκομείο, το ‘ΕΛΠΙΣ’, η αγωνία των συγγενών του είχε φτάσει στο κατακόρυφο, καθώς ο ηθοποιός νοσηλευόταν σε απλό θάλαμο με ακόμη 7 ασθενείς. Ετσι είχαν σπεύσει να τον μεταφέρουν, ήδη, σε ιδιωτικό νοσοκομείο, το οποίο διέθετε εξειδικευμένη Μονάδα για την αντιμετώπιση Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Μόλις χθες, ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του ηθοποιού τον πρόδωσε και έπεσε σε κώμα. Ενώ οι φίλοι και οι συγγενείς του έκαναν δημόσια έκκληση από τα social media για να βρεθεί αίμα, αλλά και χρήματα για τις δαπάνες του ιδιωτικού νοσοκομείου.

Δείτε το εδώ: Αγωνία για τον αγαπημένο ηθοποιό Τάκη Μόσχο. Εκκληση για αίμα έκαναν οι φίλοι του

Ποια θα ήταν, όμως, η εξέλιξη της υγείας του, αν υπήρχε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας Μονάδα αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων;

Γιατί χρειάζεται η εξειδικευμένη Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων

Η ανάγκη για τη δημιουργία εξειδικευμένων μονάδων, οι οποίες σώζουν κυριολεκτικά ζωές, τονίζεται εδώ και χρόνια σε όλα τα ελληνικά και διεθνή συνέδρια για τα εγκεφαλικά. Στο πιο πρόσφατο που έγινε στην αρχές Μαρτίου στην Ελλάδα τονίστηκε ότι το 40% των ατόμων που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, χάνει τη ζωή του μέσα στον πρώτο χρόνο μετά την εμφάνιση του εγκεφαλικού, ενώ ο 1 στους 3 ανθρώπους επιβιώνει, αλλά με σοβαρή αναπηρία και χρειάζεται συνεχή υποστήριξη.

Οπως είπαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια κατά τον πρώτο μήνα στη δυτική Ευρώπη. Το γεγονός οφείλεται στο ότι η χώρα μας δεν διαθέτει οργανωμένες μονάδες για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πάντως, αν και τα εγκεφαλικά επεισόδια παραμένουν η δεύτερη αιτία θανάτου μετά το έμφραγμα, όπως τόνισε στο Συνέδριο που διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Εγκεφαλικών Επεισοδίων, ο πρόεδρος του ΕΟΕΕ Κωνσταντίνος Βέμμος:

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική δυτική χώρα που δεν διαθέτει μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών, με συνέπεια να χάνονται άδικα ζωές και να προκαλούνται σοβαρές αναπηρίες. Η νοσηλεία ασθενών με εγκεφαλικό σε ειδικές μονάδες έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους θανάτους κατά 18-28% και τη βαριά αναπηρία κατά 29%».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε μόλις πριν από δύο ημέρες κατά τη διάρκεια άλλου Συνεδρίου και ο καθηγητής των Οικονομικών της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος. Απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, που ήταν παρών, αναρωτήθηκε με έμφαση “Μα ούτε μία Μονάδα Εγκεφαλικών Επεισοδίων; Ούτε μία, σε ολόκληρη -έστω- την Αττική;”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι περισσότεροι θάνατοι ένα μήνα μετά το εγκεφαλικό, συμβαίνουν στην Ελλάδα

Ηλίας Μόσιαλος: Περισσότεροι οι θάνατοι από ιατρικά λάθη, παρά από τον ιό HIV