Η γρίπη των πτηνών εξαπλώθηκε στους μεγαλύτερους πληθυσμούς των πιγκουΐνων

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Εντοπίστηκε σε πέντε βασιλικούς πιγκουΐνους και σε πέντε πιγκουΐνους γκεντού σε μία υποανταρκτική νήσο.

Πραγματικότητα έγιναν οι χειρότεροι φόβοι των επιστημόνων, καθώς η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε δέκα πιγκουΐνους της Νότιας Γεωργίας, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραδείσους της άγριας ζωής.

Η νόσος είχε ήδη ανιχνευθεί σε άλλα πτηνά και θαλασσινά της βρετανικής υπερπόντιας επικράτειας. Πλέον όμως έπεσαν θύματά της και οι βασιλικοί πιγκουΐνοι, αναφέρει το BBC.

Ευτυχώς δεν είναι ακόμα η εποχή της αναπαραγωγής του. Έτσι, ο άμεσος αντίκτυπος από τη γρίπη των πτηνών ελπίζεται ότι θα είναι περιορισμένος. Εκφράζονται όμως ανησυχίες για τον επόμενο χρόνο, όταν οι πιγκουΐνοι θα συγκεντρωθούν και πάλι μαζικά.

Οι ακτές της Νότιας Γεωργίας είναι διάσημες για τις θεαματικές συναθροίσεις πιγκουΐνων. Υπολογίζεται ότι την εποχή του ζευγαρώματος συγκεντρώνονται περισσότερα από ένα εκατομμύριο πτηνά σε αυτήν την υποανταρκτική νήσο, για να ζευγαρώσουν και να αναθρέψουν τα μικρά τους.

«Οι συναθροίσεις αγρίων ζώων γύρω από τις ακτές της είναι εκπληκτικές. Συγκεντρώνεται τεράστιος αριθμός πολλαπλών ειδών από πιγκουΐνους, άλμπατρος και φώκιες», δήλωσε ο Dr. Norman Ratcliffe, οικολόγος πτηνών στην Βρετανική Εταιρεία Ερευνών στην Ανταρκτική (BAS).

«Εάν η γρίπη των πτηνών επικρατούσε και προκαλούσε υψηλή θνησιμότητα σε όλο το νησί, θα ανησυχούσαμε για τη διατήρηση των ειδών. Προς το παρόν, όμως, μοιάζει να εξαπλώνεται κάπως περιορισμένα», πρόσθεσε.

Αναρίθμητα νεκρά πτηνά και θηλαστικά

Ο ιδιαίτερα λοιμογόνος ιός της γρίπης των πτηνών (HPAI) που αποδεκατίζει την άγρια ζωή του πλανήτη, κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο την τελευταία διετία έχει μεγάλη έξαρση. Το στέλεχος Η5Ν1 που επικρατεί προκαλεί τον θάνατο και σε αναρίθμητα οικόσιτα πτηνά και θηλαστικά σε όλο τον κόσμο.

Η Ανταρκτική και οι υποανταρκτικές νήσοι έχουν γλιτώσει τα χειρότερα, επειδή είναι απομακρυσμένες. Η κατάσταση όμως άρχισε να αλλάζει τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η γρίπη των πτηνών σκότωσε ένα καφέ σκούα – ένα μεγάλο πολικό θαλασσοπούλι. Έκτοτε έχει βρεθεί και σε άλλα πτηνά, καθώς και σε θαλάσσιους ελέφαντες της Ανταρκτικής και σε γουνοφόρες φώκιες.  Οι πιγκουΐνοι είναι το τελευταίο ζώο στο οποίο εξαπλώθηκε.

Φωτογραφία: iStock