Γρίπη των πτηνών: Τι έδειξαν οι έλεγχοι σε γαλακτοκομικά, κιμά στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Τα ευρήματα από δεκάδες ελέγχου σε προϊόντα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ.

Αρνητικά για τη γρίπη των πτηνών ήταν τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα μοσχαρίσιου κιμά και γαλακτοκομικών από αγελαδινό γάλα στις ΗΠΑ, από πολιτείες με και χωρίς κρούσματα της νόσου σε αγελάδες, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες Αρχές της χώρας.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας & Ελέγχου Τροφίμων (FSIS) του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) εξέτασε 30 δείγματα κιμά από καταστήματα λιανικής σε πολιτείες με κρούσματα στις αγελάδες. Αυτό έγινε διότι οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κιμά όταν γεράσουν.

Αντίστοιχα, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ πραγματοποίησε ελέγχους σε  297 δείγματα γαλακτοκομικών προϊόντων από καταστήματα λιανικής διάσπαρτα στη χώρα. Τα δείγματα προέρχονταν από προϊόντα όπως:

  • Γάλα
  • Τυριά
  • Sour cream (ξινή κρέμα)
  • Βρεφικό γάλα σε σκόνη

Όλα τα δείγματα του κιμά ήταν αρνητικά για τον ιό Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών. Το εύρημα αυτό «επιβεβαιώνει ότι η γραμμή παραγωγής κρέατος στη χώρα είναι ασφαλής», ανακοίνωσε το USDA.

Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν βρέθηκε ενεργός ιός σε αυτά, ανακοίνωσε η FDA. Επομένως, η παστερίωση τον εξουδετερώνει αποτελεσματικά.

Ίχνη και όχι ενεργός ιός

Οι πρώτοι έλεγχοι που είχε κάνει η FDA στο γάλα, είχαν δείξει ότι ένα στα πέντε από 96 γαλακτοκομικά του εμπορίου περιείχαν θραύσματα από το γενετικό υλικό του ιού που προκαλεί γρίπη των πτηνών. Ωστόσο ούτε σε εκείνα τα δείγματα, ούτε στα νεότερα βρέθηκε ζωντανός ιός, ικανός να προκαλέσει λοίμωξη.

Η FDA πραγματοποιεί επίσης περαιτέρω ελέγχους σε ακόμα 201 δείγματα γαλακτοκομικών. Αυτά συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και τυρί κόττατζ. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επίσης δείχνουν ότι δεν περιέχουν ζωντανούς ιούς.

Η γρίπη των πτηνών έχει έως στιγμής επιβεβαιωθεί σε 36 κοπάδια γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων σε 9 αμερικανικές πολιτείες. Έχει επίσης εξαπλωθεί σε γάτες στις εν λόγω φάρμες που έπιναν μη παστεριωμένο γάλα. Επιπλέον, έχει μεταδοθεί σε έναν εργαζόμενο σε φάρμα στο Τέξας, ο οποίος νόσησε ήπια.

Φωτογραφία: iStock