Οι «foodies» τρώνε… καλύτερα και πιο υγιεινά!

  • Iatropedia
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι όσοι αντιμετωπίζουν το φαγητό σαν… χόμπυ, με ενδιαφέρον και αγάπη, δίχως υπερβολές και υστερίες, τρώνε πιο υγιεινά από αυτούς που θέτουν περιορισμούς στην διατροφή τους.

Οι «foodies» είναι οι ερασιτέχνες «γκουρμέ της διπλανής πόρτας». Χαίρονται ανερυθριάστως το φαγητό τους, δεν σταματούν ποτέ να ψάχνουν κάτι καινούργιο και τερψιλαρύγγιο –όσο πιο περίεργο αυθεντικό ή εξωτικό, τόσο πιο νόστιμο– και δεν παραλείπουν να ποστάρουν στο Instagram τις τελευταίες καινοτόμες γευστικές τάσεις που μπορούν να μπουν σ’ ένα πιάτο, κατά προτίμηση το δικό τους.

Οι «foodies» όμως δεν είναι απλώς παθιασμένοι εραστές της γεύσης με χόμπυ το καλό φαγητό. Όπως υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα, είναι και πιο υγιείς. Σύμφωνα με τον Brian Wansink, ειδικό στην καταναλωτική συμπεριφορά και την διατροφή στο Πανεπιστήμιο Cornell, ο τύπος του ανθρώπου που του αρέσει πραγματικά το φαγητό και «ψάχνεται» πειραματιζόμενος με νέες γεύσεις, πρόθυμος να δοκιμάσει καινούργια πράγματα, δεν είναι λιγότερο υγιής από εκείνους που έχουν μανία με την υγιεινή διατροφή.

Μάλιστα, η έρευνα που πραγματοποίησε σε 501 άτομα δείχνει ότι τα άτομα αυτά είναι ελαφρύτεροι και πιο υγιείς από όσους θέτουν περιορισμούς στην δίαιτά τους, αποκλείοντας τροφές ή επιλέγοντας αυστηρά τί θα φάνε και πόσο. Παρά την επικρατούσα αντίληψη ότι οι φανατικοί οπαδοί της υγιεινής διατροφής έχουν και καλύτερη υγεία, η συγκεκριμένη πρώτη στο είδος της έρευνα επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που μετρούν διαρκώς θερμίδες, έχουν εμμονή με τις ετικέτες και ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια κανόνες και (αυτο)περιορισμούς, δεν τα πάνε τόσο καλά όσοι οι απενοχοποιημένοι λάτρεις της γεύσης.

Ο Wansink, σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα διατροφικής πολιτικής, συστήνει στον κόσμο να απολαμβάνει ό,τι τρώει και ει δυνατόν ενσυνείδητα, αντί να επιλέγει τροφές απλώς και μόνον βάσει των θερμίδων τους. Σχετικά πρόσφατη έρευνα Καναδών ειδικών επεσήμαινε ότι η εμμονή για βρώση αποκλειστικά «αγνών» φαγητών δεν σηματοδοτεί μόνο την αρχή της ορθορεξίας –του νέου ψυχοδιατροφικού συνδρόμου μετά την νευρική ανορεξία– αλλά εγείρει και μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως το να αποβεί η ποιότητα εις βάρος της ποσότητας, οδηγώντας τελικά σε προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατάθλιψη: Πώς η διατροφή βοηθάει στην αντιμετώπισή της

Πόσες θερμίδες τρώτε κάθε μέρα;

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για πιο υγιή και λαμπερή επιδερμίδα

Τι περιλαμβάνει η δίαιτα MIND που μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ στο μισό!