Η χορτοφαγική δίαιτα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

  • Iatropedia
Νέα έρευνα δείχνει την αξία της χορτοφαγικής δίαιτας στην πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου αλλά και στην μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης παχυσαρκίας, υπέρτασης και διαβήτη.

Ο ορθοκολικός καρκίνος, ένας συλλογικός όρος που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του καρκίνου του ορθού, είναι μια νόσος που σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία απειλεί με 1 στις 20 πιθανότητες να την αναπτύξει ένα άτομο κάποια στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής του. Όμως πέραν της έγκαιρης διάγνωσης και των βελτιωμένων θεραπειών αντιμετώπισής του, ερευνητές στο Lorna Linda University της Καλιφόρνια αναδεικνύουν σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine την αξία της διατροφής ως μέσον στρατηγικής αποτροπής.

Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την πλούσια σε «ερυθρό κρέας» διατροφή και τα επεξεργασμένα κρέατα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης του συγκεκριμένου καρκίνου. Τώρα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια χορτοφαγική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σε θέση να περιορίσει τον κίνδυνο. Η ανάλυση 77,659 ανδρών και γυναικών σε βάθος χρόνου έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν χορτοφαγική δίαιτα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ορθοκολικό καρκίνο και συγκεκριμένα 19% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου και 29% καρκίνου του ορθού.

Αναλύοντας περαιτέρω το είδος της δίαιτας που ακολουθήθηκε, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν ψάρια (pescovegetarians) εμφάνισαν 49% μειωμένο κίνδυνο, αυτοί που περιελάμβαναν γάλα και αυγά (lacto-ovo vegetarians) 18%, οι vegans 16% ενώ για τους ημιχορτοφάγους το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8%. Ως εκ τούτου, επισημαίνουν οι ειδικοί, η χορτοφαγική διατροφή έχει την δυναμική να αποβεί μια σημαντική στρατηγική αποτροπής της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Ναι στη μεσογειακή διατροφή, αλλά με τι λεφτά;