Η αντίσταση των ιών στα αντιβιοτικά «περνάει» πρώτα από το πιάτο μας!

  • Iatropedia
Η παγκόσμια αύξηση της χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αντίσταση που προβάλουν παθογόνα βακτήρια και «σούπερ-ιοί» στα χορηγούμενα φάρμακα.

Η ολοένα αυξανόμενη χρήση αντιβιοτικών σε ζώα που προορίζονται για τροφή κάνει τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της πρακτικής αυτής στην δική μας υγεία. Ερευνητές εκτιμούν ότι η χρήση πανίσχυρων κτηνιατρικών αντιβιοτικών θα σημειώσει αύξηση κατά 67% μέχρι το 2030, αλλά τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται καθώς το πρόβλημα των ανθεκτικών στα φάρμακα «σούπερ-ιών» είναι εδώ.

Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία για την αντιμετώπιση ασθενειών και την αύξηση της παραγωγικότητας αντιστοιχεί στο 80% των συνολικών πωλήσεων αντιβιοτικών! Αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει το πρόβλημα της εξάπλωσης ανθεκτικών στα φάρμακα παθογόνων οργανισμών, τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους, όμως για πρώτη φορά, οι επιστήμονες είναι σε θέση να προβούν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις.

Τα σχετικά ευρήματα που παρουσιάσθηκαν στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών δείχνουν ότι ο παγκόσμιος «χάρτης» της συστηματική χρήσης αντιβιοτικών καλύπτει 228 χώρες. «Η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών διακυβεύεται, μαζί με τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, λόγω της ανθεκτικότητας ιών στα φάρμακα την οποία πυροδοτεί η αυξημένη κατανάλωση αντιβιοτικών, τονίζει ο επικεφαλής της νέας έρευνας Δρ. Λαξμιναραγιάν του Princeton Environmental Institute. Η χρήση τους δε είναι μεγαλύτερη στην πτηνοτροφία και την χοιροτροφία σε σχέση με άλλες κτηνοτροφικές δραστηριότητες, επισημαίνουν ειδικοί.

Για την συγκεκριμένη έρευνα, οι ερευνητές βασίσθηκαν στα στοιχεία πωλήσεων κτηνιατρικών αντιβιοτικών σκευασμάτων σε 32 ανεπτυγμένες χώρες. Όπως λένε χαρακτηριστικά, η έλλειψη πληροφοριών για την κατανάλωση αντιβιοτικών από ζώα –που θα καταλήξουν στο πιάτο μας– ήταν ένα από τα κυριότερα εμπόδια για την ολοκλήρωσή της έρευνας λόγω πολιτικών και νομικών κωλυμάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντιβίωση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί! Μύθος ή αλήθεια;