Οι άνδρες έχουν χειρότερη μνήμη από τις γυναίκες καθώς γερνούν

  • Iatropedia
Εξετάζοντας την μνήμη και τις επιπτώσεις από την γήρανση του εγκεφάλου, ερευνητές διεπίστωσαν ότι οι άνδρες παρουσιάζουν χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά την συγκεκριμένη λειτουργία από ότι οι γυναίκες, ενώ ένα γονίδιο-παράγοντας υψηλού κινδύνου για την νόσο Αλτσχάϊμερ δεν βρέθηκε να έχει σχέση με αυτό.

Η μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές της Mayo Clinic έρχεται να αντικρούσει την επικρατούσα αντίληψη ότι η συσσώρευση αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο που συνδέονται με την νόσο Αλτσχάϊμερ επηρεάζει την απόδοση της μνήμης σε όλο το ηλικιακό φάσμα. Στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκε και το γονίδιο APOE ε4 το οποίο ενοχοποιείται ότι επισπεύδει την εκδήλωση της νόσου σε νεαρότερες ηλικίες. Η συσχέτιση του γονιδίου και των αμυλοειδών πλακών με την εκδήλωση της ασθένειας, είχε οδηγήσει πολλούς ειδικούς στο συμπέρασμα ότι αμφότεροι παράγοντες συμβάλλουν στην πνευματική κατάπτωση και στην εξασθένηση της μνήμης.

Ωστόσο, μελετώντας τις μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλων 1.246 ατόμων με φυσιολογική νοητική κατάσταση ηλικίας από 30 έως 95 ετών και τα τεστ μνήμης στα οποία υπεβλήθησαν, διαπιστώθηκε ότι η συνολική μνήμη άρχισε να επιδεινώνεται από την νεαρή ηλικία έως την δεκαετία των 90. Οι άνδρες μάλιστα είχαν χειρότερη μνήμη στα 40 και μικρότερο όγκο ιππόκαμπου απ’ ότι οι γυναίκες στα 60. Ιππόκαμπος ονομάζεται η δομή του εγκεφάλου που έχει ζωτικό ρόλο σε ορισμένες μορφές μνήμης. Το μέγεθός του επηρεάζει τις λειτουργικές του δυνατότητες –μεγαλύτερος όγκος σημαίνει καλύτερη μνήμη.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν επηρεάσθηκαν από το APOE ε4 σε καμία ηλικία. Ως εκ τούτου, η μνήμη και οι δομικές αλλαγές στο εγκέφαλο δεν έχουν να κάνουν με την παρουσία του γονιδίου APOE ε4, επισημαίνουν στην επιθεώρηση JAMA Neurology, καθώς η εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών είναι συνέπεια της γενικότερης γήρανσης του οργανισμού και όχι αποτέλεσμα συσσώρευσης αμυλοειδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έξυπνα tips για να αποκτήσετε μνήμη… ελέφαντα!

Tips για να φρεσκάρετε την μνήμη σας φυσικά!