Η αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα επιβαρύνει περισσότερο τους χρόνια πάσχοντες

  • Iatropedia newsroom
φάρμακα
Μετά την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα που θέσπισε το Υπουργείο Υγείας, την μεγαλύτερη επιβάρυνση αντιμετωπίζουν οι χρόνια πάσχοντες.

Το κόστος για τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα έχει αλλάξει και οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι ευάλωτες ομάδες που δεν πλήρωναν συμμετοχή σε συγκεκριμένα φάρμακα, πλέον καλούνται να δίνουν ποσά ανά σκεύασμα.

Ο φαρμακοποιός Σόλωνας Κατσίβελας, εξήγησε πως το πλαφόν των τριών ευρώ ανά σκεύασμα στα γενόσημα φάρμακα που αφορά όλους τους πολίτες, πριν δίνονταν με συμμετοχή 0% σε άτομα με βαριές και χρόνιες παθήσεις. Ωστόσο, πλέον οι πολίτες πλέον θα καλούνται να δίνουν τρία ευρώ για κάθε κουτί.

«Η αδικία είναι ότι ασθενείς που ήταν στην κατηγορία 0%, που δεν πλήρωναν, δηλαδή άνθρωποι με βαριές παθήσεις όπως σχιζοφρενείς, ΑμεΑ, βαριά κινητικά ή νοητικά προβλήματα, καρκινοπαθείς, πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των συμμετοχών» είπε ο φαρμακοποιός, μιλώντας σήμερα το πρωί στο OPEN.

Δείτε επίσης: ΠΦΣ: «Ο ασφαλισμένος να επιλέγει το φθηνότερο γενόσημο για να αποφύγει την αυξημένη συμμετοχή»

«Υποτίθεται ότι το κράτος μας προτρέπει να αγοράσουμε γενόσημα φάρμακα. Αυτή τη στιγμή τα γενόσημα είναι που αυξήθηκαν. Για παράδειγμα, γενόσημα που ήταν στο 0%, ο ασφαλισμένος τώρα πληρώνει 3 ευρώ. Ένας βαριά πάσχοντας θα χρειαστεί πολλά τέτοια σκευάσματα, για παράδειγμα 10-15, άρα 10 επί τρία ευρώ. Μιλάμε για το μήνα. Είναι άνθρωποι που πάσχουν από βαριές ασθένειες και δεν πλήρωναν τίποτα», τόνισε.

Η συμμετοχή των τριών ευρώ «είναι για σκεύασμα, όχι για συνταγή. Ένας που πάσχει βαριά θα πάρει μια σακούλα φάρμακα και κάθε κουτάκι θα έχει τρία ευρώ. Δηλαδή 30 κουτιά 90 ευρώ».

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι κατά τόπους φαρμακευτικοί σύλλογοι έκαναν υπομνήματα. Η πολιτεία πρέπει να ακούσει γιατί αυτοί που πλήττονται είναι όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ο ασθενής δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Γιατί αυτό είναι το φθηνότερο, το γενόσημο», τόνισε ο κ. Κατσίβελας.


Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: Το πλαφόν των 3 ευρώ αφορά περίπου 180 γενόσημα φάρμακα