Γκάγκα: «Είναι θέμα του καθενός αν θα φορέσει μάσκα – Είμαστε τελευταίοι την Ευρώπη στην απελευθέρωση των μέτρων»

  • Γιάννα Σουλάκη
Γκάγκα
Στην άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από αύριο Τετάρτη (1/6) αναφέρθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, λέγοντας πως το αν θα φοράει ή όχι κάποιος την προστατευτική μάσκα του είναι θέμα αποκλειστικά δικό του.

«Είμαστε σε τελείως διαφορετική κατάσταση και είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που απελευθερώνει τα μέτρα» δήλωσε η κ. Γκάγκα, απαντώντας σε ερώτημα για το εάν είναι νωρίς για την άρση των μέτρων.

Ερωτηθείσα για την αναστολή της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από αύριο, 1η Ιουνίου, αναπληρώτρια υπουργός είπε, πως , «Είναι πλέον θέμα του καθενός το αν θα φορέσει μάσκα».

«Το μόνο που θα δείξει για τη μάσκα, είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε τα ίδια με πέρσι και πρόπερσι», είπε ερωτηθείσα για το αν θα επανέλθει η υποχρεωτικότητα της μάσκας.

Τόνισε, ωστόσο, πως οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα.

Γκάγκα: «Κι άλλη αναμνηστική δόση το φθινόπωρο»

Η κα. Γκάγκα, εμφανίστηκε βέβαιη πως από τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί νέα δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό.

«Έχουμε πει αρκετό καιρό ότι το πιθανότερο είναι να χρειαστεί ένα αναμνηστικό από φθινόπωρο, όπως με τη γρίπη» επεσήμανε στον ΑΝΤ1.

Ενημέρωσε πως η χώρα δεν παραλαμβάνει νέες δόσεις καθώς οι εταιρείες ετοιμάζουν νέα, βελτιωμένα, εμβόλια που καλύπτουν νέες παραλλαγές και θα παραδοθούν από τον Σεπτέμβριο.

Ερωτώμενη για το πώς θα λογίζεται αυτή η δόση για τα άτομα που έχουν ήδη κάνει την τέταρτη δόση, σημείωσε πως δεν θα πρέπει να μετράμε αλλά πρόκειται για «αναμνηστική δόση». Και όσοι έχουν εμβολιαστεί τετράκις εντάσσονται στις προβλέψεις για το φθινόπωρο.

«Όλος ο πληθυσμός θα πάει σε ενισχυτική δόση» επανέλαβε και εξήγησε πως αυτό αφορά και τους ανηλίκους από 12 ετών και άνω.

Σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο, θα υπάρξει σύσταση. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, χθες είχε εξηγήσει πως ο χαρακτήρας του εμβολίου, εάν θα είναι υποχρεωτικό ή όχι δηλαδή, θα κριθεί από την επιδημιολογική εικόνα.

Η κα Γκάγκα εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία της πως «φτάνουμε στο επιθυμητό» που είναι μία ετήσια δόση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα στοιχεία για να το δηλώσει σε σιγουριά.

Γκάγκα για ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Συζητείται, αλλά προς το παρόν μένει ως έχει

Απαντώντας για το ζήτημα της αναστολής των μη εμβολιασμένων υγειονομικών έως το τέλος του 2022, η κ. Γκάγκα είπε πως «είναι κάτι που συζητείται, αλλά μένει ως έχει».

Σχετικά με τον θεσμό του «προσωπικού γιατρού», η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας είπε πως φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους γιατρούς.

Διευκρίνισε, επίσης, πως στην πλατφόρμα υπάρχουν όλοι οι γιατροί και όχι μόνο οι γενικοί.