Γιώργος Πατούλης: Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Δυστυχώς η σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μηνών στο Υπουργείο Υγείας, επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και του Προέδρου του Γ. Πατούλη, ότι η χώρα μας είναι εκτεθειμένη στην ελονοσία και στις υπόλοιπες μολυσματικές ασθένειες που μεταδίδονται με τα κουνούπια". Αυτό ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΙΣΑ πληροφορούμενος όσα ελέχθησαν στην χθεσινή σύσκεψη στην Αριστοτέλους.

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης:»Η δημόσια παραδοχή του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Ρόζενμπεργκ τις προηγούμενες ημέρες, ότι υπήρξε πρόβλημα με τον προγραμματισμό των ψεκασμών σε κάποιες Περιφέρειες της χώρας, επιβεβαιώθηκε κι από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Μπασκόζο, ο οποίος παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες αρνιόταν ότι υπάρχει πρόβλημα, σήμερα αναγκάστηκε να μιλήσει δημόσια για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών όσον αφορά τον προγραμματισμό των ψεκασμών τα επόμενα χρόνια.

Η δημόσια αυτή παραδοχή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους όσους έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να κατηγορήσουν τον Ι.Σ.Α. και τον Πρόεδρο του Γ. Πατούλη για κινδυνολογία και διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Αλλά ο πρόεδρος του ΙΣΑ θεωρεί ότι επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του και με έναν ακόμα τρόπο: Όπως λέει, «οι καταγγελίες του ΙΣΑ και του προέδρου του επιβεβαιώνονται κι από την επείγουσα εγκύκλιο προς τις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας που έστειλε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Στην εγκύκλιο αυτή αναφέρει πως πρέπει να διενεργηθούν έλεγχοι και να ληφθούν μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης της ελονοσίας , σε επιχειρήσεις και χώρους εργασίας που είναι πιθανό να υπάρχουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών με ιδιαίτερη έμφαση στις «επηρεαζόμενες περιοχές», και στις ενδεικτικές κατηγορίες εργαζόμενων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης ενώ αναφέρει συστάσεις και οδηγίες προς εργοδότες και εργαζόμενους.

Έμμεσα επίσης στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώθηκε ότι η έξαρση των κρουσμάτων ελονοσίας οφείλεται και στο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που φιλοξενούνται σε ακατάλληλα από άποψη υγιεινής Κέντρα Φιλοξενίας, όπως προκύπτει άλλωστε από την πρόσφατη έκθεση του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Μπένου, που τέθηκε υπόψη των αρμόδιων υπουργείων».

Και τέλος αναρωτιέται:
Ποιες παρεμβάσεις έγιναν, αν έγιναν, στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκε αδυναμία ολοκλήρωσης των διαγωνισμών ή καθυστέρηση της έναρξης των ψεκασμών, με δεδομένο ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η εποπτεία των ζητημάτων που αφορούν θέματα ύψιστης σημασίας για τη Δημοσία υγεία, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση του υπουργείου Υγείας το οποίο άλλωστε έχει την πολιτική ευθύνη και διαθέτει το μηχανισμό και την τεχνογνωσία να παρέμβει σε περίπτωση που υπάρξει κάποια δυσλειτουργία ;

Σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση στοχευμένων και αποτελεσματικών ψεκασμών είναι η ύπαρξη επικαιροποιημένων χαρτών επικινδυνότητας και εστιών παραγωγής κουνουπιών προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση κρουσμάτων από μεταδιδόμενους με κουνούπια λοιμογόνους παράγοντες (πλασμώδια της ελονοσίας και ιός του Δυτικού Νείλου). Για το λόγο αυτό κατά τα έτη 2012 ,2013 και 2014 υλοποιήθηκε μέσω του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. πρόγραμμα εντομολογικής επιτήρησης.

Υπήρξε πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση ανάλογων προγραμμάτων για το 2015 και το 2016;

Υπήρξε κάποια επικαιροποίηση από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για τις εστίες αναπαραγωγής ή οι ψεκασμοί έγιναν στα τυφλά από την Περιφέρεια;

Για μας ακόμη παραμένει ανοικτό το ζήτημα με τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στα Κέντρα Φιλοξενίας των προσφύγων, όπου έχουν δημιουργηθεί υγειονομικές βόμβες οι οποίες αν εκραγούν, θα θέσουν σε κίνδυνο ζωές συνανθρώπων μας.

Τις προηγούμενες ημέρες κάποιοι έσπευσαν να μας κατηγορήσουν για ρατσισμό, αλλά στην πράξη ρατσιστές αποδεικνύονται ότι είναι όσοι επιτρέπουν να ζουν πρόσφυγες και μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Οι ζωές των μεταναστών δεν κινδυνεύουν από όσους καταγγέλλουν τα προβλήματα, αλλά από την ανικανότητα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να διαχειριστεί τα ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Η παραίτησή τους είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές ».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν