Γιατροί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: «Ταφόπλακα οι συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα»

  • Γιάννα Σουλάκη
γιατροί πρωτοβάθμιας
"Οι συμπράξεις του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα – ΣΔΙΤ στην Υγεία , αποτελούν το τελικό στάδιο της ανεπάρκειας του επίσημου κράτους να επιτελέσει στοιχειωδώς τον ρόλο του", τονίζουν οι γιατροί της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Ταφόπλακα» χαρακτηρίζουν τις συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία μετά τα χθεσινά επεισόδια στο Ζάππειο μεταξύ υγειονομικών Δημόσιου και γιατρών του Ιδιωτικού τομέα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Π.Φ.Υ.)

Σύμφωνα με τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας, το σύστημα Υγείας αφέθηκε σταδιακά να εκφυλιστεί από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Η συμμετοχή του μεγάλου ιδιωτικού τομέα κρύβει παγίδες, όπως λένε οι γιατροί, καθώς ο ΣΔΙΤ είναι ουσιαστικά επενδύσεις του μεγάλου ιδιωτικού τομέα στις πλάτες του δημόσιου και των πολιτών και μάλιστα χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο: «Η μετακίνηση του επενδυτικού κινδύνου θα γίνεται στο δημόσιο τομέα και όχι αντίστροφα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί της ΠΦΥ και κάνουν λόγο για πλήρη νεοφιλελευθεροποίηση του συστήματος υγείας:

«Η πλήρης νεοφιλελευθεροποίηση του συστήματος υγείας μέσω ΣΔΙΤ θα αποτελέσει και την ταφόπλακα, ενός έτσι κι αλλιώς, ετοιμόρροπου θεσμού. Τα πειράματα που έγιναν σε άλλες χώρες στο τομέα της υγείας, τα υφίσταται το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού τους αυξημένο κόστος, λόγω κερδών του ιδιωτικού τομέα, αυξημένου επιτοκίου δανεισμού των ιδιωτικών επιχειρήσεων έναντι του δημοσίου και αυξημένων διοικητικών εξόδων. Το κόστος θα κληθούν να αναλάβουν οι ασθενείς και μάλιστα στη χώρα μας που υπολογίζεται ήδη , ότι οι ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία βρίσκονται στο 50%», επισημαίνουν οι γιατροί.

Δείτε επίσης: Τι λέει ο ΠΙΣ για τα επεισόδια στο Ζάππειο: «Δημοκράτες» νοσοκομειακοί γιατροί μας φίμωσαν (vid)

Γιατροί Πρωτοβάθμιας Φροντίδας: «Ανεξέλεγκτες οι συνέπειες στους ελευθεροεπαγγελματίες»

Με μελανά χρώματα περιγράφουν την επόμενη ημέρα των ΣΔΙΤ, οι γιατροί της ΠΦΥ:

«Οι συνέπειες σε όλους τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία θα είναι ανεξέλεγκτες. Οι εργασιακές σχέσεις θα βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο και οι μισθοί θα μειωθούν για όσους δεν απολυθούν. Δομές θα κλείσουν. Συστήματα υγείας θα σβήσουν. Οι συνέπειες στους ελευθεροεπαγγελματίες της υγείας θα είναι τραγικές με τον πλήρη αφανισμό τους, από τους μεγάλους ομίλους».

Οι γιατροί προτείνουν ως λύση την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και αύξηση του ευρωπαϊκου μέσου όρου δαπανών. «Είναι πλέον θέμα Δημοκρατίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά και καλούν τα μέλη τους να βρίσκονται σε ετοιμότητα:

«Το δεύτερο κύμα της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, μετά τα μνημονιακά χρόνια, είναι προ των πυλών», καταλήγουν οι γιατροί.