Γιατροί κατά υπουργείου για τις συνταγές φαρμάκων

  • Iatropedia
Σε απόγνωση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα χιλιάδες νέοι γιατροί οι οποίοι είναι περιθωριοποιημένοι καθώς δεν έχουν σύμβαση με ασφαλιστικά Ταμεία και πλέον δεν μπορούν και να συνταγογραφούν, την ώρα μάλιστα που θα δοθεί το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να αλλάζουν ακόμη και τις συνταγές των γιατρών.

Σύμφωνα με το κίνημα των Νέων Γιατρών ο Υπουργός Υγείας στερεί το δικαίωμα συνταγογράφησης από τους ιατρούς και δίνει επιπλέον αρμοδιότητες στους φαρμακοποιούς. Όπως τονίζουν ο κ. Λοβέρδος με λογιστικά και ενδεχομένως συντεχνιακά κριτήρια, προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα της υγείας.

«Χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα θεωρούν ότι θα πετύχουν μείωση των δαπανών» αναφέρει το Κίνημα των νέων γιατρών.

Οι νέοι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί υπογραμμίζουν ότι εδώ και 3 μήνες είναι πλήρως περιθωριοποιημένοι και αποκλεισμένοι από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ «η ηγεσία του Υπουργείου και οι διορισμένοι πρόεδροι των ταμείων είναι ενημερωμένοι για το ζήτημα, εν τούτοις κωλυσιεργούν».

Οι νέοι γιατροί αναφέρονται και στην περίπτωση των παρενεργειών δεδομένου ότι δίνονται φάρμακα σε ασθενείς από τους φαρμακοποιούς χωρίς ιατρική συνταγή. Όπως σημειώνουν: «Είμαστε από τις λίγες χώρες στην ευρωπαϊκή ένωση όπου αγοράζονται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά μέχρι σωρεία παρενεργειών με κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας και επιπλέον κόστος στο σύστημα Υγείας. Εύλογα διερωτάται κανείς: Σε τυχόν παρενέργεια ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;».

Το κίνημα των νέων γιατρών καλεί τον Υπουργό Υγείας να δώσει άμεσα λύση στον αποκλεισμό των νέων ιατρών από την δυνατότητα άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος με ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο, δίνοντάς του το δικαίωμα συμμετοχής στο δημόσιο σύστημα υγείας και την εγγραφή του, στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.