Γιατί το γλαύκωμα απειλεί τα μάτια; Παγκόσμια Εβδομάδα

  • Iatropedia
Ανησυχητικές διαστάσεις αναμένεται να πάρει τα επόμενα χρόνια το γλαύκωμα. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γλαυκώματος η νόσος αναμένεται να χτυπήσει τα επόμενα πέντε χρόνια περισσότερους από 6,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή μέχρι σήμερα έχουν χάσει την όραση τους 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι αφού η πάθηση δεν δίνει συμπτώματα στα αρχικά της στάδια.

«Μόνο η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση μπορούν να βοηθήσουν τους πάσχοντες να μη τυφλωθούν από γλαύκωμα»τονίζει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Ιωάννης Α. Μάλλιας στο iatropedia.gr με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Γλαυκώματος (8-14 Μαρτίου).

Τι είναι

Όπως εξηγεί ο κ. Μάλλιας η '' πάθηση προσβάλλει τα οπτικά νεύρα του ματιού, τα οποία μεταδίδουν τα οπτικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο''.

Ένοχες αιτίες

Σύμφωνα με τον κ.Μάλλια οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της νόσου είναι μεταξύ άλλων:

Μυωπία

Ηλικία άνω των 40χρόνων

Κληρονομικοί

Υψηλή πίεση και σακχαρώδης διαβήτης

Μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης

Στο σημείο αυτό ο κ. Μάλλιας επισημαίνει ότι καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πάθησης έχει η έγκαιρη πρόληψη .

Για το λόγο αυτό συνιστά σε όσους έχουν επιβαρυμένο ιστορικό να επισκέπτονται τον ιατρό τους τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Πλέον «η αντιμετώπιση του γλαυκώματος, μπορεί να γίνει με φαρμακευτική αγωγή (κολλύρια), με ειδικό laser ακόμη και με χειρουργική επέμβαση» καταλήγει ο Δρ Μάλλιας αρκεί η διάγνμωση να είναι έγκαιρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί κοκκινίζουν τα μάτια μου;