Γιατί ο κορονοϊός μεταδίδεται στους χώρους εστίασης, αλλά όχι στα… γεμάτα κόσμο ΜΜΜ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Στην εκπομπή Κοινωνία ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

«Θα ήθελα να εξηγήσω για τη διασπορά στο εστιατόριο και στα ΜΜΜ, στα ΜΜΜ θεωρητικά όλοι φορούν μάσκα και η πιθανότητα νόσησης είναι μικρή. Στο εστιατόριο, μιλάμε, γελάμε, και αυξάνεται πολύ η πιθανότητα μετάδοσης. Αν συνεχίσουμε έτσι, θα λύσουμε το πρόβλημα μετακίνησης με τη συμπεριφορά μας. Τα πολλά κρούσματα είναι μεταξύ 18-39, ηλικίες που νιώθουν άτρωτοι, και πηγαίνουν παντού. Και για αυτό έκλεισαν όλα. Επειδή υπάρχει κυκλοφορία μέχρι τις 12, ας μην μαζευόμαστε στα πεζοδρόμια και τις πλατείες. Να συμμετέχουμε όλοι στη λύση του προβλήματος», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Να μην απογοητευτούμε με όσα θα δούμε αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη»

«Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι παντού. Η ελπίδα μας είναι ότι προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης και θα αρχίσουμε να βλέπουμε την όποια ευεργετική επίδραση θα έχουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί, πριν τα τελευταία. Δεν μπορούν να αποδώσουν σε μία εβδομάδα. Δεν προλαβαίνει η ευνοϊκή επίδραση των μέτρων να φανεί στην επιδημία με βάση το χρόνο επώασης του ιού. Δεν πρέπει να απογοητευτούμε με όσα θα δούμε αυτή την εβδομάδα. Σημασία έχει να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης που υπήρχε», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Το πόσο πετυχημένα είναι οποιαδήποτε μέτρα, εξαρτάται και από τον κόσμο. Επετράπη η μετακίνηση από νομό σε νομό για να συνεχίσουν να δουλεύουν όσοι εργάζονται σε διπλανό νομό. Νομίζω ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι αν κάποιος πάει στο εξοχικό του με την οικογένειά του και απομονωθεί. Το πρόβλημα θα είναι να φύγει μεγάλος όγκος νέων να πάνε σε άλλη περιοχή για να διασκεδάσουν», συνέχισε ο ίδιος.

Σχολιάζοντας το κλείσιμο της εστίασης, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «Είμαστε λίγο άδικοι επιστημονικά και μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Η εστίαση, μια ταβέρνα, όταν τηρεί τις αποστάσεις, συνεισφέρει λίγο στην εξάπλωση του ιού. Όταν υπάρχει μουσική, και γίνεται μπαρ, εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Για αυτό αναγκάστηκαν να κλείσουν όλη την εστίαση».

«Το επόμενο επίπεδο μέτρων θα είναι ένα γενικευμένο lockdown στη Θεσσαλονίκη. Κάτι τέτοιο θα έχει μεγάλες συνέπειες, οικονομικές και ψυχολογικές. Καλό θα ήταν λοιπόν οι Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν στην εφαρμογή των μέτρων», προειδοποίησε ο ίδιος.

Πηγή: megatv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

COVID-19: Μετάλλαξη στον κορονοϊό τον έκανε πιο μεταδοτικό

Κορονοϊός: Τρεις μόνιμες παρενέργειες της COVID-19