Κορονοϊός: Τρεις μόνιμες παρενέργειες της COVID-19

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Κατά τους τελευταίους δύο μήνες, επιστήμονες και ερευνητές έχουν καταλήξει σε ορισμένες ανησυχητικές λεπτομέρειες σχετικά με τους επιζώντες της νόσου COVID-19 και τις μακροπρόθεσμες παρενέργειές της.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πολλοί επιζώντες της νόσου COVID-19 δεν επανέρχονται πλήρως στην υγεία τους, αλλά έχουν κάποιες βλάβες ή παρενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι ισόβιες.

Αν και η κόπωση, η βλάβη των πνευμόνων και των νεφρών και οι δυσκολίες στην αναπνοή είναι οι πιο συχνές από τις βλάβες που προκαλεί ο κορονοϊός, ορισμένες άλλες παρενέργειες είναι λιγότερο συχνές, αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά πιθανές.

1. Μερικοί ασθενείς με COVID-19 έχουν επίμονα δερματικά συμπτώματα πολύ μετά την ίασή τους από την αρχική λοίμωξη

Η ομάδα αξιολόγησε σχεδόν 1.000 περιπτώσεις ασθενών με δερματικά προβλήματα λόγω COVID-19. Μεταξύ 224 συνολικών υπόπτων περιστατικών και 90 εργαστηριακών επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 από 39 χώρες, η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν 12 ημέρες.

  • Εξανθήματα και κνίδωση διήρκεσαν για μέγιστη διάρκεια 28 ημερών.
  • Εξάρσεις από φολιδωτές βλατίδες (κάτι σαν σπυράκια) και πλάκες (ξηρά σημεία δέρματος) διήρκεσαν περισσότερο από 70 ημέρες.
  • Δερματικά προβλήματα που έμοιαζαν με χιονίστρες, ή ερυθρότητα και πρήξιμο των ποδιών και των χεριών (κοινώς γνωστά ως «δάκτυλα COVID») διήρκεσαν κατά μέσο όρο 15 ημέρες σε ασθενείς με υποψία COVID-19 και 10 ημέρες σε περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν στο εργαστήριο.

2. Ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει ξαφνική μόνιμη απώλεια ακοής σε ορισμένους ασθενείς

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι αν και οι αιτίες δεν είναι πολύ σαφείς, η COVD-19 μερικές φορές ακολουθεί μια ιογενή λοίμωξη, όπως η γρίπη, ή ο έρπης.

Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Case Reports, περιγράφει την περίπτωση ενός 45χρονου άνδρα με άσθμα, ο οποίος νοσηλεύτηκε στο Royal National Throat Nose and Ear Hospital στην Αγγλία, αφότου υπέστη ξαφνική απώλεια ακοής στο ένα αυτί, ενώ ακολουθούσε θεραπεία για COVID -19.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα COVID-19 τα οποία συνέχιζαν για 10 ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων μεταφέρθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) καθώς πάσχιζε να αναπνεύσει. Τον έβαλαν σε αναπνευστήρα για 30 ημέρες και ως εκ τούτου ανέπτυξε άλλες επιπλοκές, σημείωσε η μελέτη.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι έλαβε θεραπεία με το αντιιικό φάρμακο remdesivir (ρεμδεσιβίρη), ενδοφλέβια στεροειδή και μετάγγιση αίματος. Με τη θεραπεία αυτή άρχισε να βελτιώνεται. Ωστόσο, ο ασθενής παρατήρησε ότι είχε εμβοές στο αριστερό του αυτί, ακολουθούμενη από ξαφνική απώλεια ακοής σε αυτό το αυτί μια εβδομάδα μετά την αφαίρεση του αναπνευστικού σωλήνα και το εξιτήριο από την ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είχε χάσει την ακοή του, ούτε είχε προβλήματα στο αυτί πριν, και εκτός από άσθμα, δεν είχε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Είπαν ότι ο ιός SARS-CoV-2 συνδέεται με έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων στους πνεύμονες και θα μπορούσε επίσης να μολύνει παρόμοια κύτταρα που βρίσκονται στο μέσο αυτί.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κορονοϊός προκαλεί επίσης φλεγμονώδη απόκριση και αύξηση χημικών ουσιών που έχουν συνδεθεί με απώλεια ακοής.

3. Μια ανάλυση περισσότερων από 80 μελετών που ανέφεραν επιπλοκές που βίωσαν ασθενείς με COVID-19 αποκάλυψε ότι περίπου το ένα τρίτο αυτών έχει ανωμαλίες στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου

«Βρήκαμε περισσότερους από 600 ασθενείς που επηρεάστηκαν με αυτόν τον τρόπο. Στο παρελθόν, όταν το είδαμε σε μικρές ομάδες, δεν ήμασταν σίγουροι αν αυτό ήταν απλώς μια σύμπτωση, αλλά τώρα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι υπάρχει σύνδεση», δήλωσε ο δρ. Zulfi Haneef, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι συνιστάται στους ασθενείς να κάνουν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) όταν έχουν αργή αντίδραση σε ερεθίσματα, ακολουθούμενη από:

  • Συμπτώματα σαν εκείνα μιας επιληπτικής κρίσης
  • Προβλήματα στην ομιλία
  • Σύγχυση
  • Αδυναμία να ξυπνήσουν μετά από καταστολή

Είπαν ότι ορισμένες από τις αλλαγές του ΗΕΓ που βρέθηκαν σε ασθενείς με COVID-19 μπορεί να υποδηλώνουν βλάβη στον εγκέφαλο που ενδέχεται να μην επιδιορθώνεται μετά την ανάρρωση από την ασθένεια.

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αναγεννηθεί, ο δρ. Haneef προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε βλάβη σε αυτόν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μόνιμη.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα αρρωστήσουν, θα γίνουν καλά και όλα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό, αλλά αυτά τα ευρήματα μας δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν μακροπρόθεσμα προβλήματα, κάτι που έχουμε υποψιαστεί και τώρα βρίσκουμε περισσότερα στοιχεία που το υποστηρίζουν αυτό», πρόσθεσε.

Πηγή: https://ca.news.yahoo.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τα αντισώματα μειώνονται γρήγορα. Τι σημαίνει αυτό για ανοσία και εμβόλια

Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλεί αυτοάνοση νόσο! Ευρήματα σοκ από νέα μελέτη

Κορονοϊός: Προσοχή σε αυτό το σύμπτωμα. Είναι πιο συχνό απ’ όσο νομίζουμε

Ο κορονοϊός προσβάλλει και τους όρχεις. Ευρήματα σοκ από νέες έρευνες