Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλεί αυτοάνοση νόσο! Ευρήματα σοκ από νέα μελέτη

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέα έρευνα εντόπισε στον οργανισμό ασθενών «αυτοαντισώματα» σαν αυτά που ανιχνεύονται σε όσους πάσχουν από λύκο ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Ενδείξεις ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, μετατρέπεται σε μερικούς ασθενείς σε αυτοάνοσο νόσημα, αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, μερικά από τα αντισώματα που παράγουν οι ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση, επιτίθενται στα κύτταρα του σώματος και όχι στον κορωνοϊό. Αυτό όμως συμβαίνει όταν κάποιος πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα και όχι από μια απλή λοίμωξη.

Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 52 ασθενείς σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση. Οι ασθενείς δεν είχαν ιστορικό αυτοάνοσων παθήσεων.

Σε αρκετά από αυτά τα δείγματα εντόπισαν αυτοαντισώματα από Β-κύτταρα. Πρόκειται για ένα είδος αντισωμάτων που επιτίθενται στο γενετικό υλικό των ανθρώπινων κυττάρων και όχι σε αυτό των παθογόνων.

Τα αυτοαντισώματα αυτά φυσιολογικά ανιχνεύονται στους πάσχοντες από λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλο αυτοάνοσο νόσημα. Ωστόσο στην παρούσα μελέτη εντοπίστηκαν σχεδόν στους μισούς από τους ασθενείς με σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός!

Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης αντισώματα εναντίον μίας πρωτεΐνης που λέγεται αντιρευματικός παράγοντας. Βρήκαν επίσης αντισώματα εναντίον άλλων ουσιών, που συμβάλλουν στην πήξη του αίματος. Επιπλέον, ειδικά μεταξύ των πασχόντων από την πιο βαριά λοίμωξη Covid-19, το 70% είχαν αντισώματα εναντίον τουλάχιστον μιας από τις ουσίες που ελέγχθηκαν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι κάποια στιγμή στην πορεία της λοίμωξης Covid-19, ο οργανισμός των ασθενών άρχισε να επιτίθεται στον εαυτό του.

Τα νέα ευρήματα δεν έχουν αξιολογηθεί από ανεξάρτητη επιτροπή επιστημόνων, ώστε να δημοσιευθούν σε ιατρική επιθεώρηση. Ωστόσο αναρτήθηκαν στον διακομιστή προεκτυπώσεων ερευνών Υγείας medRxiv.

Αιτία επιδείνωσης και επίμονων συμπτωμάτων

Οι ερευνητές του Emory εκτιμούν ότι η εσφαλμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού μπορεί να επιδεινώνει την σοβαρή λοίμωξη Covid-19. Μπορεί όμως και να εξηγεί τα επίμονα συμπτώματα που έχουν πολλοί ασθενείς.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: 1 στους 10 ασθενείς έχουν ακόμα συμπτώματα ένα μήνα μετά τη λοίμωξη

Κορωνοϊός: Προκαλεί επίμονα συμπτώματα για μήνες μετά το νοσοκομείο

Οι ασθενείς αυτοί αναφέρουν επί μήνες μετά την αρχική αποθεραπεία τους συμπτώματα. Μάλιστα αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν ο κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται πια στον οργανισμό τους.

Αν επιβεβαιωθεί ότι ο νέος κορωνοϊός προκαλεί αυτοάνοσο νόσημα, θα υπάρξουν σοβαρές ανατροπές και στη θεραπεία. Τα τεστ για την ανίχνευση των αυτοαντισωμάτων υπάρχουν ήδη. Χρησιμοποιώντας τα στους πάσχοντες από τη λοίμωξη Covid-19, οι γιατροί θα μπορούν να εντοπίζουν όσους θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τις θεραπείες για τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Τρόπος ίασης των αυτοάνοσων νοσημάτων δεν υπάρχει. Ωστόσο πολλές θεραπείες μειώνουν δραματικά τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εξάρσεών τους.

Πιο επιθετική θεραπεία

«Θα μπορούμε να χορηγούμε πιο επιθετική θεραπεία σε μερικούς ασθενείς και να βελτιώσουμε την έκβασή τους», δήλωσε στους New York Times ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Matthew Woodruff, ανοσολόγος στο Emory.

Για άλλους ειδικούς, τα νέα ευρήματα ήταν αναμενόμενα. Και αυτό διότι νωρίς στην πορεία της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, είχε γίνει αντιληπτό ότι προσβάλλει δεκάδες όργανα. «Δεν με εκπλήσσουν τα νέα ευρήματα. Θα πρέπει όμως να βεβαιωθούμε ότι συμβαίνουν στ’ αλήθεια», είπε η Dr Akiko Iwasaki, καθηγήτρια Ανοσοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale. Και εκτίμησε ότι ο κορωνοϊός θα μπορούσε να μετατρέπεται σε αυτοάνοσο νόσημα ακόμα και σε ασθενείς με ήπιας έως μέτριας βαρύτητας λοίμωξη Covid-19.