Γιατί κοιμάμαι και ξυπνάω κουρασμένη;

  • Iatropedia
Πέφτετε για ύπνο νωρίς, ξυπνάτε το πρωί νομίζοντας ότι έχετε ξεκουραστεί αρκετά και νιώθετε αναζωογονημένοι να ξεκινήσετε μία νέα μέρα....αλλά το μόνο που θέλετε πραγματικά είναι να γυρίσετε πίσω στο κρεβάτι; Πριν κατηγορήσετε τον πολυάσχολο τρόπο ζωής σας μάθετε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί για τις πιθανές αιτίες της ανεξήγητης κόπωσης και της υπνηλίας που μπορεί να εμφανίζετε.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η έλλειψη ύπνου είναι η πραγματική αιτία της κούρασης και της υπνηλίας που μπορεί να νιώθετε. Σε γενικές γραμμές όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος τόσο λιγότερο ύπνο χρειάζεται. Έτσι τα μωρά χρειάζονται περίπου 16 ώρες ύπνου ημερησίως, οι έφηβοι 9 και οι περισσότεροι ενήλικες 6-8 ώρες.

Η κακή διατροφή είναι μια ακόμη προφανής αιτία της κόπωσης. Αν δεν τρώτε αρκετά, κάνετε εξαντλητική δίαιτα ή οι διατροφικές σας επιλογές δεν είναι υγιεινές τότε είναι πολύ πιθανό να νιώθετε εξάντληση. Για παράδειγμα εάν το πρωινό σας αποτελείται από γλυκά το σάκχαρο στο αίμα σας θα αυξηθεί, αλλά στη συνέχεια θα πέσει αρκετά και θα αισθάνεστε υποτονικοί.

Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται αρκετές ώρες και θεωρούν ότι θα έπρεπε να νιώθουν ξεκούραστοι, αλλά στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Συχνά η άπνοια ύπνου, η κατάσταση κατά την οποία διακόπτεται η αναπνοή στον ύπνο, ευθύνεται για διαταραγμένο ύπνο και εξάντληση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η κατάθλιψη δεν προκαλεί μόνο διαταραχές του συναισθήματος, αλλά και σωματικά συμπτώματα. Η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η υπνηλία και η απώλεια της όρεξης είναι από τις πιο συχνές κλινικές εκδηλώσεις. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, θέλετε να κοιμάστε διαρκώς και έχετε καταθλιπτικό συναίσθημα για περισσότερο από δυο εβδομάδες αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Η αναιμία αποτελεί ένα συνηθισμένο αίτιο κόπωσης και εξάντλησης στις γυναίκες. Η απώλεια αίματος, λόγω της έμμηνου ρύσεως μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου θέτοντας σε κίνδυνο τις γυναίκες. O σίδηρος είναι βασικό στοιχείο της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού, καθώς μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς ως συστατικό της αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ο υποθυρεοειδισμός αρκετά συχνά συνοδεύεται από υποτονικότητα και εξάντληση. Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό και έτσι όταν υπολειτουργεί μπορεί να νιώθετε έντονη κούραση ακόμα και με ήπια φυσική άσκηση και να βάλετε μερικά παραπανίσια κιλά.

Αν η εξάντληση και η υπνηλία που νιώθετε διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες και είναι τόσο έντονη, ώστε να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής σας τότε είναι αρκετά πιθανό να πάσχετε από το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης. Το σύνδρομο περιλαμβάνει διάφορα συμπτώματα, αλλά το κυριότερο είναι η επίμονη και ανεξήγητη κούραση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Είμαι έγκυος! Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;

Τι θέλουν οι άνδρες για να αποδώσουν καλύτερα στο σεξ;

Διπολική διαταραχή: Πότε ''πάνω'' και πότε ''κάτω''

Βotox ή υαλουρονικό οξύ; Τι να διαλέξω;