Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στα νοσοκομεία της Κρήτης

  • Iatropedia newsroom
νοσοκομεία
Για σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

Για σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, που τα επισκέφθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, που βρέθηκε την Τετάρτη 27/3/2024 στο Ρέθυμνο, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχει κανένας ογκολόγος.

Όπως λέει, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες, οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν για χημειοθεραπεία από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αλλά και να επωμίζονται σημαντικά έξοδα.

Στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, υπηρετούν δύο παθολόγοι. Στα ΤΕΠ η παιδίατρος εξετάζει τα παθολογικά περιστατικά. Επίσης, υπάρχουν μόνο 2 ορθοπαιδικοί και δύο ψυχίατροι.

Την Πέμπτη 28/3/2024, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ επισκέφθηκε νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, ενώ συμμετείχε και στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Όπως λέει, η κατάσταση είναι τραγική σε ό,τι αφορά τη στελέχωση.

Στο Νοσοκομείο της Σητείας, υπάρχουν 1 Αναισθησιολόγος, 1 παθολόγος, 2 καρδιολόγοι, 3 χειρουργοί, 1 παιδίατρος και 1 ακτινοδιαγνώστης που φεύγει με μετάθεση.

Στο Νοσοκομείο της Νεάπολης, 1 παθολόγος που κάνει εφημερείες και στον Άγιο Νικόλαο, 1 παιδίατρος, 1 ορθοπαιδικός, που κάνουν εφημερείες επίσης στον Άγιο Νικόλαο, στο ακτινολογικό δεν υπάρχει κανένας γιατρός, στο φαρμακείο ένας μόνο βοηθός, στο μικροβιολογικό δύο γιατροί, ενώ υπάρχει μόνο 1 φύλακας. Υπάρχουν, επίσης, σοβαρές ελλείψεις σε διοικητικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και σε προσωπικό καθαριότητας.

Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, υπηρετούν 1 αναισθησιολόγος, 1 παθολόγος, 1 καρδιολόγος. Το νοσοκομείο, όπως λέει, μένει ακάλυπτο τις μισές ημέρες του μήνα από παθολόγο, καρδιολόγο.

Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, υπηρετούν 2 Αναισθησιολόγοι, 3 χειρουργοί, 3 νεφρολόγοι που εξυπηρετούν τους ασθενείς της ιδιωτικής μονάδας που έκλεισε, 2 ακτινολόγοι, εκ των οποίων ο ένας φεύγει, και η παθολογική κλινική καλύπτει όλο τον νόμο.

Σοβαρότατες ελλείψεις προσωπικού υπάρχουν, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, και στην προνοιακή μονάδα του Αγίου Νικολάου, στην οποία φιλοξενούνται 80 άτομα με αναπηρία. Πρόσθετος κίνδυνος, όπως λέει, οι εισαγωγές ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα μετά από εισαγγελική εντολή.

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης είναι μεγάλες, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτοντας ότι πολλές προκηρύξεις γίνονται άγονες και έχουν συνεχώς παραιτήσεις.

«Η συνταγή κάλυψης των ελλείψεων αυτών είναι η αύξηση μισθών και η παροχή κινήτρων», σημειώνει. Είναι αδιανόητο, όπως υπογραμμίζει, «γιατροί και άλλο προσωπικό να μεταφέρονται με βανάκι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να καλύψουν εφημερείες, όπως και οι συνεχείς διακομιδές ασθενών στο Ηράκλειο».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η δουλειά με τα χέρια κάνει καλό στο μυαλό

Αφρικανική σκόνη: Μέχρι τη Δευτέρα θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων

Σε ιστορικό χαμηλό οι γεννήσεις στην Ιταλία