Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η νέα βιωματική εμπειρία εικονικής πραγματικότητας “Labyrinth Psychotica”

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Labyrinth Psychotica για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 3 – 6 Νοεμβρίου 2016, στην Αίγλη Ζαππείου με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen Ελλάδος. Αποτελεί μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας, με γνώμονα την ευαισθητοποίηση του γενικού κοινού πάνω στις ψυχικές διαταραχές.

Το Labyrinth Psychotica είναι ένα ψηφιακό περιβάλλον προσομοίωσης, όπου μέσω της τεχνολογίας VR (εικονική πραγματικότητα) παρουσιάζει τη βιωματική εμπειρία όσων πάσχουν από κάποια ψύχωση. Στόχος του εγχειρήματος είναι η προσπάθεια να μπορέσουν οι επισκέπτες να κατανοήσουν τα διαφορετικά συμπτώματα που βιώνει ο ψυχωτικός ασθενής κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Οι χρήστες μπαίνουν σε έναν λαβύρινθο εικονικής πραγματικότητας που τους αποκόπτει τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής από τα ερεθίσματα του πραγματικού εξωτερικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να εστιάσουν στο ιδιαίτερο σύμπαν ενός ασθενή με ψύχωση.

Η όλη εμπειρία διαρκεί περίπου δώδεκα λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων η «κανονική» πραγματικότητα διασπάται, αλλοιώνεται, παραμορφώνεται και συγχέεται με πολλαπλά και αντικρουόμενα ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα που «βομβαρδίζουν» τον εγκέφαλο στιγμιαία ή σε ταχεία διαδοχή δημιουργώντας μια διαφορετική πραγματικότητα.

Το Labyrinth Psychotica δεν είναι απλά ένα παιχνίδι, αλλά ένα επίτευγμα με κοινωνικές προεκτάσεις, καθώς στόχος του είναι να χρησιμοποιηθεί από το ευρύ κοινό, τους συγγενείς των ανθρώπων που παρουσιάζουν ψυχωσικά συμπτώματα και τους εργαζόμενους στο χώρο της ψυχικής υγείας, για την καλύτερη κατανόηση της ψυχικής νόσου, αλλά και την αποστιγματοποίησή της.

Η ψύχωση είναι μία πολύ σοβαρή ψυχική πάθηση και ο γενικός όρος για μία σειρά ψυχικών διαταραχών των οποίων βασικό χαρακτηριστικό είναι μια εκσεσημασμένη διαταραχή της αντίληψης της πραγματικότητας.
Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα ενός ψυχωσικού επεισοδίου είναι οι ψευδαισθήσεις και οι παραληρητικές ιδέες, ενώ κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύονται και από άλλες διαταραχές της σκέψης ή συμπτώματα αποδιοργάνωσης. Τα συμπτώματα μπορεί να εισβάλλουν αιφνιδίως και να εμφανιστούν μια φορά, ωστόσο συχνά η πορεία είναι σταδιακή και μπορεί να επανέρχονται με τη μορφή υποτροπιαζόντων ψυχωσικών επεισοδίων.
Ένα ψυχωσικό επεισόδιο μπορεί να είναι μέρος μιας ψυχικής διαταραχής όπως για παράδειγμα, της σχιζοφρένειας, της σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, της διπολικής διαταραχής ή της οριακής διαταραχής προσωπικότητας. Μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες, όπως το αλκοόλ ή τη χρήση ουσιών ή από κάποια οργανική πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η ηλικία των περισσοτέρων ατόμων που εκδηλώνουν ψυχωσική συμπτωματολογία στα πλαίσια μιας μείζονος ψυχικής διαταραχής, όπως η σχιζοφρένεια, είναι 18 έως 40 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η νόσος δεν μπορεί να εμφανισθεί και σε ηλικίες μικρότερες ή μεγαλύτερες.

Στην Janssen, είναι αφοσιωμένοι στην αντιμετώπιση και επίλυση κάποιων από τις πιο σημαντικές ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες της εποχής μας στην ογκολογία, την ανοσολογία, τις νευροεπιστήμες, τις λοιμώδεις νόσους και τα εμβόλια, καθώς και τις καρδιαγγειακές και μεταβολικές νόσους. Εκτός από τα καινοτόμα φάρμακά της, η Janssen-Cilag International NV και οι θυγατρικές της σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης πρωτοβουλιών εκπαίδευσης και δημόσιας πολιτικής για την εξασφάλιση πρόσβασης στις πιο πρόσφατες θεραπευτικές πληροφορίες, τις υπηρεσίες υποστήριξης και την ποιοτική φροντίδα για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τους φροντιστές και τους υποστηρικτές τους, καθώς και για τους επαγγελματίες υγείας.