Γενετικά άφοβη!

  • Iatropedia
Χάρη σε μια σπάνια γενετική διαταραχή, μια 44χρονη Αμερικανίδα είναι ο πλέον ατρόμητος άνθρωπος στην Γη. Όμως είναι καλό αυτό;

Δεν φοβάται φίδια και ποντίκια, δεν φοβάται κυριολεκτικά τίποτα, ούτε καν τον κίνδυνο, διότι είναι ανίκανη να γνωρίσει ή να νιώσει τον φόβο. Μια σπάνια γενετική διαταραχή έχει απαλλάξει την Σ.Μ ακόμη και από… τον φόβο του φόβου, όμως αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να φοβάται αφού έτσι εκτίθεται σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν την ζωή της! Όταν ρωτήθηκε από ομάδα νευροεπιστημόνων του Πανεπιστημίου της Αϊόβα να περιγράψει τον φόβο, η 44χρονη μητέρα απάντησε με βραχνή, τραχιά φωνή «για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω ιδέα».

Αυτός ακριβώς ο τόνος είναι ένα από τα συμπτώματα της νόσου Urbach-Wiethe –τα άλλα είναι μικρά εξογκώματα γύρω από τα μάτια και εναποθέσεις ασβεστίου στο εγκέφαλο οι οποίες προκαλούν την σκλήρυνση τμημάτων του. Η απώλεια του αισθήματος φόβου οφείλεται στην σκλήρυνση της αμυγδαλής, μιας ομάδας νευρώνων σε σχήμα αμυγδάλου που βρίσκεται κοντά στο εγκεφαλικό στέλεχος, η οποία θεωρείται μέρος του «πρωτόγονου» εγκεφάλου και έδρα της συναισθηματικής μας νοημοσύνης. Από την στιγμή που η αμυγδαλή δεν στέλνει στο σώμα σήματα που προκαλούν τα συμπτώματα του φόβου όπως είναι η ταχυπαλμία ή οι ιδρωμένες παλάμες, η Σ.Μ αδυνατεί να νιώσει πώς είναι να φοβάσαι.

Πόσο καλό όμως είναι να μην φοβάσαι τίποτα; Η Φύση έχει προβλέψει το αίσθημα του φόβου και την αντίληψη του κινδύνου ως μέτρα αυτοπροστασίας από καταστάσεις απειλητικές για την ίδια μας την ζωή. Και η Σ.Μ ορισμένες φορές την έχει γλυτώσει πολύ φθηνά, ασχέτως αν τότε δεν το κατάλαβε… Κατά τα άλλα, είναι ένα άτομο με φυσιολογική νοημοσύνη και ικανή να νιώσει συναισθήματα χαράς, λύπης και θυμού. Τα πάντα, εκτός από φόβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες είναι οι πιο συχνές φοβίες και φόβοι που μας ταλαιπωρούν;

Γιατί φοβόμαστε τον θάνατο;