Gavi: Οι εμβολιασμοί έσωσαν 17 εκατ. παιδιά τα τελευταία 20 χρόνια, αυξάνονται μετά την πανδημία

  • Ρούλα Τσουλέα
Gavi
Τι ανακοίνωσε η διεθνής συμμαχία για τα εμβόλια Gavi, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η διεθνής συμμαχία για τα εμβόλια Gavi συνέβαλλε στον εμβολιασμό 1 δισεκατομμυρίου παιδιών από την ίδρυσή της το 2000, προστατεύοντάς τα από δεκάδες σοβαρά λοιμώδη νοσήματα.

Οι εμβολιασμοί αυτοί είχαν ως αποτέλεσμα να σωθεί η ζωή περισσότερων 17 εκατομμυρίων παιδιών στις 57 φτωχές χώρες όπου δραστηριοποιείται, ανακοίνωσε σήμερα η Gavi.

Η συμμαχία παρουσίασε τον πιο πρόσφατο απολογισμό για την πορεία του έργου της. Όπως αναφέρει, μόνο την τελευταία διετία οι εμβολιασμοί απέτρεψαν 2,4 εκατομμύρια δυνητικούς θανάτους. Ο αριθμός αυτός αναμένεται έως το 2025 να έχει φθάσει τα 7-8 εκατομμύρια.

Στην πραγματικότητα, η θνησιμότητα από 18 λοιμώδη νοσήματα που προλαμβάνονται με τους εμβολιασμούς έχει μειωθεί κατά 70% στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Gavi.

Η Gavi είναι ένας συνασπισμός για τα εμβόλια που υποστηρίζουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, όπως:

  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
  • Η Unicef
  • Η Παγκόσμια Τράπεζα
  • Το Ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς

Η συμμαχία εμβολιάζει σχεδόν τα μισά παιδιού του πλανήτη εναντίον επικίνδυνων λοιμωδών νοσημάτων.

Ανάκαμψη μετά την πανδημία

Σύμφωνα με την Gavi, οι εμβολιασμοί των παιδιών που παρουσίασαν ανησυχητική μείωση στη διάρκεια της πανδημίας, έχουν πια αρχίσει να ανακάμπτουν.

Το 2022, εμβολιάσθηκε το 80% των παιδιών στις φτωχές χώρες εναντίον της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν 78% και το 2021 77%. Πριν την πανδημία, όμως, υπερέβαινε το 82%.

Αν και τα δεδομένα αυτά αφορούν μόνο τις 57 χώρες που υποστηρίζει η Gavi και οι οποίες είναι από τις φτωχότερες του κόσμου, η συμμαχία πιστεύει ότι αντανακλούν και ό,τι συμβαίνει σε άλλα κράτη.

Εκτενέστερες εκτιμήσεις για την εφετινή πορεία των εμβολιασμών αναμένεται να εκδώσουν τον επόμενο μήνα ο ΠΟΥ και η Unicef.

Στη διάρκεια της πανδημίας εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο έμειναν ακάλυπτα εναντίον επικίνδυνων λοιμωδών νοσημάτων. Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα προσπαθεί με συνεχείς ενημερώσεις του κοινού να καλύψει αυτό το κενό.

Φωτογραφία: iStock