Γαλλία: Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε εμβολιασμένες πάπιες

  • Iatropedia newsroom
εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε εμβολιασμένες πάπιες
Η γρίπη των πτηνών, ο ιός της οποίας μεταφέρεται από τα αποδημητικά άγρια πουλιά και μεταδίδεται στα εκτρεφόμενα, έχει οδηγήσει στη σφαγή χιλιάδων πτηνών τα τελευταία χρόνια

Οι γαλλικές Αρχές εντόπισαν εστία γρίπης των πτηνών σε φάρμα εκτροφής παπιών στην περιοχή του Βαντέ, ανακοίνωσε σήμερα (4 Ιανουαρίου 2024) στον ιστότοπό του το υπουργείο Γεωργίας της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ξέσπασμα της ασθένειας αφού η Γαλλία ξεκίνησε τον εμβολιασμό των πτηνών, πέρσι.

Η περιφέρεια του Βαντέ διευκρίνισε ότι τα κρούσματα εντοπίστηκαν την Τρίτη σε ένα πτηνοτροφείο με 8.700 πάπιες, στην πόλη Νοτρ Νταμ ντε Ριέζ. Όλα τα πουλιά είχαν εμβολιαστεί.

Η γρίπη των πτηνών, ο ιός της οποίας μεταφέρεται από τα αποδημητικά άγρια πουλιά και μεταδίδεται στα εκτρεφόμενα, έχει οδηγήσει στη σφαγή χιλιάδων πτηνών τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η αγορά, να ωθούνται προς τα επάνω οι τιμές αλλά και να διατυπώνονται ανησυχίες για πιθανή μετάδοσή της στον άνθρωπο. Για να προστατεύσει την πτηνοτροφία της η Γαλλία ξεκίνησε πέρσι τον Οκτώβριο ένα πρόγραμμα εμβολιασμού, αποκλειστικά για τις πάπιες, γιατί τα πουλιά αυτά συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Το εμβόλιο δεν προστατεύει πλήρως τα πουλιά από την ασθένεια, όμως περιορίζει την εξάπλωση του ιού και κατά συνέπεια τις μαζικές σφαγές. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα μέτρα βιοασφάλειας και ελέγχου των πτηνοτροφείων.

Από τις 27 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στη Γαλλία επτά εστίες της γρίπης των πτηνών. Οι πέντε αφορούσαν φάρμες με γαλοπούλες, μία σε ένα ορνιθοτροφείο και μία σε πάπιες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι ο οφθαλμικός έρπης ζωστήρ με τον αφόρητο πόνο που ταλαιπώρησε τον Άγγελο Πυριόχο

Η αντιμετώπιση της απώλειας ακοής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Καταγγελία: Γυναίκα περνούσε έμφραγμα και της έδιναν ηρεμιστικά