«Γαλέρα» το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Χρωστούμενα ρεπό που ξεπερνούν τις 9.000 ώρες καθιστούν το Νοσοκομείο της Ρόδου σε εργασιακή "γαλέρα" κατά την ΠΟΕΔΗΝ που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Σε αυτήν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "τα νοσοκομεία της χώρας υποφέρουν σήμερα από την υποστελέχωση. Αποχώρησαν 17.000 υπάλληλοι χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας την περίοδο των μνημονίων...".

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ: «Έως την Άνοιξη του επόμενου έτους αναμένονται άλλες 3.000 συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται στο στάδιο των πρώτων παραιτήσεων και ανακλήσεων, αναμένοντας να καταλήξουν οι δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. 28.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων σε Οργανισμούς που συστήθηκαν σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις (καταργήσεις χιλιάδων κλινικών, κλινών και οργανικών θέσεων). Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι των Νοσοκομείων είναι κάτω των 50.000. Εργάζονται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό στο σύνολο του προσωπικού κάθε Νοσοκομείου, όπως επίσης οφείλονται οι κανονικές άδειες, όχι μόνο του τρέχοντος έτους και προηγούμενων ετών. Καταστρατηγείται η πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία και οι εργαζόμενοι έχουν γίνει λάστιχο για την κάλυψη των βαρδιών».

Και περνώντας στην περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στο Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», αναφέρει: «Επικρατούν εργασιακές συνθήκες γαλέρας για το νοσηλευτικό προσωπικό. Τρεις συνεχόμενες νυχτερινές βάρδιες και δύο απογευματινές είναι το σύνηθες εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τις περισσότερες από τις νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου που εργάζονται σε κυκλικό ωράριο, τη στιγμή που η εργασιακή νομοθεσία ορίζει ότι πρέπει να εκτελείται μόνο μία νυχτερινή βάρδια την εβδομάδα. Τα χρωστούμενα ρεπό ξεπερνούν τις 9.000 (!) ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα το σύνολο της κανονικής άδειας του 2014 και υπάρχουν μεγάλα υπόλοιπα».

Το Νοσοκομείο Ρόδου διαθέτει 333 κλίνες ενώ έχει μόλις 114 εν ενεργεία νοσηλεύτριες σε κυκλικό ωράριο αλλά λειτουργεί με το 1/3 των νοσηλευτών που θα έπρεπε να έχει. Και όλα αυτά την ώρα που υπολογίζεται ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα καλύπτει τις ανάγκες περίπου 120.000 κατοίκων ενώ ο αριθμός ανεβαίνει στις 250.000 τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει: «Καταγγέλλουμε τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο Ρόδου και ζητούμε από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωσή τους και την εναρμόνισή τους με τις προβλέψεις της εργασιακής νομοθεσίας, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια εργαζομένων και ασθενών και ζητούμε την άμεση προκήρυξη και κάλυψη των περισσότερων κενών οργανικών του Νοσοκομείου Ρόδου, ώστε να αντιμετωπισθεί επί της ουσίας το πρόβλημα υποστελέχωσης του Νοσοκομείου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ