Γ.Ν. Παπαγεωργίου: 20 χρόνια λειτουργίας με 322 εκατ. ευρώ χρωστούμενα από τον ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Παπαγεωργίου
Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών από τον ΕΟΠΥΥ έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να φέρεται αφερέγγυα στους προμηθευτές και να αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του νοσοκομείου.

Την παρακαταθήκη της χρονιάς που πέρασε, τις προτεραιότητες για το 2019, τους στόχους για την επόμενη 20ετία αλλά και τη βράβευση εργαζομένων περιείχε η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής πίτας, που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου κ. Βασίλειος Παπάς, το Γ.Ν. Παπαγεωργίου θεωρείται σήμερα ως το κορυφαίο νοσοκομείο στον ελλαδικό χώρο, χάρις στους εργαζόμενους όλων των βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων και χάρις στη γόνιμη μεταξύ τους συνεργασία, τη συλλειτουργία και την αγάπη τους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του 2018 και στους στόχους του νοσοκομείου. Ο κ. Εμμανουηλίδης επισήμανε ότι το νοσοκομείο έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην προτίμηση των Ελλήνων και όχι μόνο ασθενών, γεγονός που αποτυπώνεται και στα ερωτηματολόγια ικανοποίησης επισκεπτών, οι οποίοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στο Νοσοκομείο λειτουργούν 30 τμήματα και κλινικές, με 746 ανεπτυγμένες κλίνες, 10 εργαστήρια, εννέα διατομεακά τμήματα, 224 εξωτερικά ιατρεία, 23 χειρουργικές αίθουσες και 460 σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε, το 2018, σε σύγκριση με το 2017, αυξήθηκε ο αριθμός νοσηλευθέντων κατά 5.395 (7,21%), οι επισκέψεις των εξωτερικών ιατρείων κατά 10.909 (5,5%), οι επισκέψεις των επειγόντων περιστατικών κατά 4.139 (4,15%) και των απογευματινών ιατρείων κατά 1306 (4,45%).

Οι χειρουργικές επεμβάσεις αυξήθηκαν κατά 566 (2,8), ενώ μειώθηκε η μέση διάρκεια νοσηλείας (-6,71%). Στα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν πέρσι 412.920 απεικονιστικές εξετάσεις, 3.676 επεμβατικές – διαγνωστικές, 2.771.451 βιοπαθολογικές και 120.029 λοιπές εξετάσεις.

«Ανάσα» από τις προσλήψεις

Στη διάρκεια του 2018, για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, υπήρξαν θετικές εξελίξεις στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου, καθώς καταγράφηκε αύξηση του προσωπικού κατά 77 εργαζόμενους και πλέον ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1.670.

«Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει να μιλάμε για περικοπές και αποχωρήσεις. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλούμε για προσλήψεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την κάλυψη 99 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού τακτικού προσωπικού. Ένας σημαντικός αριθμός (52 ατόμων) έχει αναλάβει ήδη υπηρεσία και ευελπιστούμε μέχρι το τέλους του τρέχοντος τριμήνου να έχουν καλυφθεί και οι 99 θέσεις», τόνισε ο κ.  Εμμανουηλίδης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θετική εξέλιξη συνιστά η αλλαγή του τρόπου πρόσληψης του νοσηλευτικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού.

«Για πρώτη φορά είχαμε την ευκαιρία με ταχύτατες διαδικασίες να καλύψουμε τις ελλείψεις. Με αυτόν τον τρόπο στο νοσοκομείο ανέλαβαν επιπρόσθετα 68 άτομα υπηρεσία. Θετικό είναι και το ισοζύγιο προσλήψεων στους ιατρούς, με οκτώ νέες προσλήψεις που προέρχονται όμως από παλιές προκηρύξεις.

Οι νέες έχουν καθυστερήσει σημαντικά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αδυναμία συγκρότησης των συμβουλίων κρίσης, εξαιτίας του ιδιαίτερου καθεστώτος που διέπει το Νοσοκομείο μας. Μετά από πρόταση της 3ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας για τροποποίηση του νόμου, με την οποία συμφωνούμε απόλυτα, ευελπιστούμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες», επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής, προσθέτοντας ότι οι προσλήψεις αυτές επιτρέπουν την ενδυνάμωση του προσωπικού στις κλινικές και τη στελέχωση και ανάπτυξη νέων, όπως η Πνευμονολογική Κλινική, η Αιματολογική και η Βραχεία Νοσηλεία.

Πρόβλημα ρευστότητας λόγω χρεών του ΕΟΠΥΥ

Επικαλούμενος τα οικονομικά στοιχεία, ο γενικός διευθυντής υπογράμμισε ότι το 2018 τα έσοδα του νοσοκομείου ανήλθαν σε 150 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,96% σε σύγκριση με το 2017. Τα έξοδα ανήλθαν σε περίπου 107 εκατομμύρια και ήταν αυξημένα κατά 5,49% σε σύγκριση με το 2018. Η αύξηση των εξόδων αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού των ασθενών, των φαρμάκων υψηλού κόστους και του αριθμού των εργαζομένων, καθώς και στη μη ορθολογική αποζημίωση μέσω των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων.

Ωστόσο, ο κ. Εμμανουηλίδης τόνισε ότι παρόλο που το νοσοκομείο μπορεί να παραμένει κερδοφόρο, η ρευστότητά του επηρεάζεται από τις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι το χρέος του προς το νοσοκομείο ανέρχεται σε περίπου 322.000.000 ευρώ. Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να αναγκάζεται να φέρεται αφερέγγυα στους προμηθευτές και να αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του.

Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στο Νοσοκομείο η Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Β΄ Νεογνολογικής Κλινικής ΑΠΘ (υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας ΑΠΘ Βασιλικής Σούμπαση- Γρίβα) και η υπεύθυνη του Γραφείου Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Μαρία Μπιγάκη.