Φρένο Συνηγόρου του Πολίτη στη δημοσιοποίηση φωτογραφιών ιερόδουλων!

  • Iatropedia
Ένα βροντερό όχι από το Συνήγορο του Πολίτη εισπράττουν όσοι αρμόδιοι φορείς δημοσιοποίησαν το τελευταίο διάστημα φωτογραφίες ιερόδουλων που είχαν μολυνθεί με τον ιό του Aids.

Η ανεξάρτητη αρχή μιλά ουσιαστικά για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων που δε συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας δεδομένου ότι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι τηλεφώνησαν στις αρχές για να ενημερωθούν ανεξάρτητα εάν είδαν ή όχι τις φωτογραφίες.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται από τον φορέα: «Η δημοσιοποίηση φωτογραφιών και προσωπικών στοιχείων οροθετικών προσώπων για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν μπορεί να είναι συμβατή με την προστασία θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων, και πλήττει τον συνταγματικό και ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό».

Ο Συνήγορος του Πολίτη χαρακτηριστικά ότι «η δημοσιοποίηση εξατομικευμένων στοιχείων και φωτογραφιών, όχι μόνον παραβιάζει δικαιώματα άρρηκτα συνδεδεμένα με το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ιδιότητας του ασθενούς, αλλά αποτελεί επιπλέον αλυσιτελές μέσο για την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Μάλιστα υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή δε συνέβαλε στην προστασία των πολιτών καθώς όπως εξηγεί: «το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός πολιτών απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να υποβληθεί στον αναγκαίο ιατρικό έλεγχο επιβεβαιώνει ότι το κρίσιμο στοιχείο για την ενημέρωση των πολιτών δεν είναι τα προσωπικά στοιχεία και οι φωτογραφίες ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού εκδιδομένων οροθετικών προσώπων, αλλά η ίδια η πληροφορία για τις διαστάσεις διάδοσης του ιού σε συγκεκριμένα οικήματα ή περιοχές στο κέντρο της Αθήνας».