Φαρμακοποιοί Πειραιά: Αντιδρούν στις παράλληλες εξαγωγές και προειδοποιούν για ελλείψεις φαρμάκων

  • Iatropedia newsroom
φαρμακοποιοί
Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά αντιδρούν και αυτοί με τη σειρά τους στην απόφαση ΕΟΦ για την άρση απαγόρευσης εξαγωγών 135 σκευασμάτων.

Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά εκφράζουν και αυτοί με τη σειρά τους την αντίθεσή τους στην πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ να επιτρέψει τις παράλληλες εξαγωγές σε 135 σκευάσματα και προειδοποιεί για ελλείψεις στα φάρμακα.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά (ΦΣΠ) επιρρίπτει την ευθύνη για τυχόν ελλείψεις φαρμάκων στην κυβέρνηση, «η οποία διαχρονικά αδιαφορεί και δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά αίτια». Σημειώνει, ωστόσο, πως το τελευταίο διάστημα η ελληνική αγορά είχε αρχίσει να ομαλοποιείται, χάρη στη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής των αποθεμάτων.

«Η απόφαση της άρσης της απαγόρευσης 135 σκευασμάτων από τον ΕΟΦ, μας βρίσκει αντίθετους, και πιθανά σύντομα να προκαλέσει πρόβλημα επάρκειας», τονίζουν οι φαρμακοποιοί. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να είναι σε εγρήγορση, ούτως ώστε να αντιδράσουν άμεσα αν προκύψει ανάγκη λόγω περαιτέρω ελλείψεων.

Δείτε επίσης: «Στα κάγκελα» οι φαρμακοποιοί: Δίνουν λίστα με ελλείψεις φαρμάκων που επιτράπηκε η εξαγωγή τους

Οι φαρμακοποιοί Πειραιά απαντούν στους φαρμακαποθηκάριους 

Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά απαντούν στις σφοδρές κατηγορίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) σχετικά με τα «παράνομα κανάλια εξαγωγών» και τις «παράνομες λίστες που διακινούνται στα φαρμακεία».

Υποστηρίζουν πως οι φαρμακαποθηκάριοι επιθυμούσαν να αναλάβουν την προμήθεια φαρμάκων σε πλοία και αεροπλάνα, το οποίο όμως είναι ευθύνη των φαρμακοποιών, «σύμφωνα με άρθρο 51 του νόμου 4999/7-12-2022 περί προμήθειας κλειστών μονάδων, πλοίων και αεροπλάνων με φάρμακα, ναρκωτικά και αντιβιοτικά φάρμακα από τα φαρμακεία».

Αναφορικά με το ερώτημα που θέτουν οι φαρμακοαποθηκάριοι «από ποια Δημόσια Αρχή ελέγχθηκαν οι εξαγωγές», ο ΦΣΠ παραπέμπει «στην με αρ. πρ. 2222.1-1.1/18399/2021/11-03-2021 Ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».

«Τέλος, εμείς οι Φαρμακοποιοί του Πειραιά δηλώνουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να δίνουμε λύσεις στο πρόβλημά σου, έτοιμοι ακόμα και για απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως αποφασίσαμε στην από 27 Ιουνίου 2023 Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Στον «αέρα» η ψηφιακή πλατφόρμα για τις ελλείψεις φαρμάκων – Πώς θα λειτουργεί