«Στην αντεπίθεση» οι φαρμακαποθηκάριοι: «Σκάνδαλο οι λίστες με σκευάσματα που διακινούνται μεταξύ φαρμακείων»

  • Ελισάβετ Σταύρου
γενόσημα
Οι φαρμακαποθηκάριοι απαντούν στις κατηγορίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για ελλείψεις φαρμάκων, λόγω των παράλληλων εξαγωγών.

Οι φαρμακαποθηκάριοι υποστηρίζουν πως δεν υφίσταται έλλειψη φαρμάκων, μετά την απόφαση του ΕΟΦ για την άρση απαγόρευσης εξαγωγών 137 σκευασμάτων και εμβολίων στο εξωτερικό, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των φαρμακοποιών.

«Για πολλοστή φορά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) διαστρεβλώνει  την πραγματικότητα, επιχειρώντας να προκαλέσει αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες και να δημιουργήσει εντυπώσεις, στοχεύοντας στην προστασία συντεχνιακών συμφερόντων», αναφέρει η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ).

Συγκεκριμένα, ο ΠΣΦ αναφέρει ότι στα 135 φάρμακα που χαρακτηρίζουν σε έλλειψη οι φαρμακοποιεί (σύμφωνα με τη λίστα που έδωσαν στη δημοσιότητα), περιλαμβάνονται πάνω από εκατό, των οποίων η συνταγογράφηση στην ΗΔΙΚΑ αθροίζει «μετά βίας μερικές δεκάδες κομμάτια σε μηνιαία βάση πανελλαδικά». «Καμία έλλειψη δεν υφίσταται σε αυτά τα φάρμακα, απλώς δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν τα εκατοντάδες τεμάχια που ζητούνται από διάφορους ‘καλοθελητές'», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα 12 φάρμακα, των οποίων η διάθεση είναι περιορισμένη κατά τον ΠΦΣ, οι φαρμακαποθηκάριοι διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική αγορά καλύπτεται κανονικότατα. «Απλούστατα δεν καλύπτονται υπέρογκες ζητήσεις». Κατηγορεί τον ΠΦΣ ότι δρα με γνώμονα «την κερδοφορία παράνομων καναλιών εξαγωγής».

Δείτε επίσης: Φαρμακαποθηκάριοι για παράλληλες εξαγωγές: “40 φάρμακα είναι σε άσκοπη απαγόρευση” – Τι απαντούν για τη λίστα

Φαρμακαποθηκάριοι: «Οι φαρμακοποιοί κλείνουν το μάτι στην ανομία»

Περνώντας στην «αντεπίθεση», ο σύλλογος των φαρμακαποθηκαρίων χαρακτηρίζει «σκάνδαλο, λίστες που διακινούνται μεταξύ φαρμακείων, τις οποίες επίσης γνωρίζει αλλά αγνοεί η ηγεσία του ΠΦΣ, κλείνοντας το μάτι στην ανομία». Αναφέροντας πως πάντα θα εφοδιάζεται κατά προτεραιότητα η ελληνική αγορά, ο ΠΣΦ θα καταγγέλλει παράλογες και υπερβολικές ζητήσεις σκευασμάτων από την μεριά των φαρμακοποιών.

«Οι φαρμακαποθήκες, ιδιωτικές και συνεταιριστικές, καθώς δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, δέχθηκαν να δώσουν τα στοιχεία των πωλήσεων τους και τα αποθέματα τους σε πραγματικό χρόνο σε μία πλατφόρμα παρακολούθησης του Υπουργείου Υγείας. Πάει πολύ να μας κουνάνε το δάκτυλο, αυτοί, που με διάφορες προφάσεις, αρνήθηκαν με πείσμα να δώσουν αποθέματα. Με τη λειτουργία της πλατφόρμας ,όμως, κάποιοι δε θα ξέρουν που να κρυφτούν. Τους προειδοποιούμε για τελευταία φορά, να συμμαζέψουν τα του οίκου τους και να μην αναλώνονται σε κυνήγια μαγισσών», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Κατηγορούν, για άλλη μια φορά, τον ΠΣΦ πως υποστηρίζει παράνομα κανάλια κερδοφορίας από τις εξαγωγές φαρμάκων και «γι’αυτό εναντιώνονται στις νόμιμες μεθόδους εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες».

Δείτε επίσης: «Στα κάγκελα» οι φαρμακοποιοί: Δίνουν λίστα με ελλείψεις φαρμάκων που επιτράπηκε η εξαγωγή τους

Φωτογραφία iStock