Φαρμακοποιοί: «Οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες» – Απ. Βαλτάς: «Δέχομαι τραμπουκισμούς και προχωρώ σε μηνύσεις»

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακοποιών
Μαίνεται η κόντρα μεταξύ Φαρμακοποιών, Φαρμακαποθηκαρίων και Υπουργείου Υγείας με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων. Με μηνύσεις απειλεί ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Βαλτάς.

Το «γάντι» που πέταξε τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Υγείας με ανακοίνωση ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά, σήκωσε σήμερα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

«Οι ελλείψεις συνεχίζονται αμείωτες», σημειώνουν οι φαρμακοποιοί σε σχετική ανακοίνωσή τους και ζητούν από την Πολιτεία να φροντίσει για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα, που είναι απαραίτητα για τους ασθενείς.

Επίσης, επισημαίνουν πως η πλειοψηφία των φαρμάκων που λείπουν από την αγορά είναι πρωτότυπα φάρμακα, των οποίων η πατέντα προστασίας δεν έχει λήξει και ως εκ τούτου, όπως λένε οι φαρμακοποιοί της Αττικής, δεν υπάρχουν αντίστοιχα γενόσημα.

«Να επισημάνουμε ότι γενόσημα κυκλοφορούν μόνο σε κατηγορίες φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα τους. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ελλειπτικών φαρμάκων αφορά σε πρωτότυπα φάρμακα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία δυνατότητα χορήγησης γενοσήμου. Θα πρέπει να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί», σημειώνουν.

Τέλος ο ΦΣΑ προσθέτει πως το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ασχοληθεί και με το θέμα των ελλείψεων που παρουσιάζουν οι εισαγωγές φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Ελλείψεις που είναι «αποκλειστικής αρμοδιότητάς του» και για τα οποία «οι ασθενείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν έχουν καμία εναλλακτική».

Δείτε επίσης: Φαρμακαποθηκάριοι και ελλείψεις φαρμάκων: Σε 130 σκευάσματα δεν έχει νόημα η απαγόρευση των εξαγωγών

Απόστολος Βαλτάς: Μεθοδευμένη στοχοποίηση προς το πρόσωπό μου

Εντωμεταξύ, ανακοίνωση … επί προσωπικού εξέδωσε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, απαντώντας στις καταγγελίες από την πλευρά της Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ).

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη μια «μεθοδευμένη στοχοποίηση» προς το πρόσωπό του, συνοδευόμενη από «λάσπη, τραμπουκισμούς και απειλές».

Όπως λέει ο πρόεδρος του ΠΦΣ προσπαθούν να τον διαβάλλουν «για να κάμψουν τον αγώνα και τις προσπάθειες που δίνουμε όλοι και εγώ ως πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, για την πάταξη των ελλείψεων των φαρμάκων και τη διασφάλιση της θεραπευτικής αγωγής των πολιτών».

Ο κ. Βαλτάς, παρά το γεγονός πως οι Φαρμακαποθηκάριοι τον κατηγόρησαν πως και ο ίδιος ως πρόεδρος του Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λέσβου πραγματοποιεί παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων σε χώρες του εξωτερικού, ο ίδιος επιμένει πως οι Φαρμακαποθηκάριοι είναι αυτοί που «κανιβαλίζουν» την αγορά.

«Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται και με την απαγόρευση των εξαγωγών, γεγονός για το οποίο αντιδρά με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους μια συγκεκριμένη ομάδα φαρμακαποθηκαρίων. Οι εν λόγω επί της ουσίας κανιβαλίζουν την αγορά, εις βάρος όχι μόνο των φαρμακείων της Ελλάδος αφού δεν διαθέτουν φάρμακα στην ελληνική αγορά, αλλά και των υγειών φαρμακαποθηκών που τηρούν την νομοθεσία ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους προσπαθώντας να εξασφαλίζουν πλήρως την επάρκεια φαρμάκων προς τα φαρμακεία», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ και προσθέτει:

«Η «επιχειρηματική δεινότητα» των συγκεκριμένων φαρμακαποθηκαρίων διακόπηκε με την απόφαση για απαγόρευση των εξαγωγών. Η απόφαση αυτή τους προκαλεί οικονομικά προβλήματα, καθόσον αντικείμενό τους ήταν κατά προτεραιότητα, ή ακόμη και αποκλειστικά, οι εξαγωγές και όχι η διάθεση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά».

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Τελευταία η Ελλάδα σε ελλείψεις φαρμάκων – Καλύπτονται από γενόσημα

Βαλτάς: «Ασύστολα ψεύδη» οι εξαγωγές φαρμάκων από τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λέσβου

Απαντώντας στις καταγγελίες του ΠΣΦ για τον Συνεταιρισμό Λέσβου, ο κ. Βαλτάς επιμένει πως προσπαθούν να τον φιμώσουν με «ασύστολα ψεύδη».

«Στην απέλπιδα αλλά και αδίστακτη αυτή προσπάθειά τους, εντάσσεται η σπίλωση του ονόματος μου ως Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, από τα γνωστά κίτρινα παπαγαλάκια, όπου με ασύστολα ψεύδη προσπαθώντας να με φιμώσουν, εμπλέκουν και τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λέσβου, ένα μικρό επαρχιακό συνεταιρισμό σε παραμεθόρια περιοχή, ο οποίος εξυπηρετεί τα φαρμακεία του νησιού κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ανεξαρτήτως της δυναμικής του κάθε φαρμακείου, διασφαλίζοντας σε καθημερινή βάση την επάρκεια φαρμάκων. Στην προσπάθεια σπίλωσής μου, δεν διστάζουν να τον παρουσιάζουν μάλιστα ως έναν μεγάλο εξαγωγέα, τα οικονομικά στοιχεία όμως τους διαψεύδουν αποδεικνύοντας το αντίθετο. Φυσικά το πρόβλημα δεν είναι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λέσβου, αλλά η προσπάθεια τους για την φίμωσή μου, προκειμένου να σταματήσω, και να ενδώσω στις πιέσεις για άρση των εξαγωγών. Άλλωστε τα χιλιάδες εμβαλλάγια που είναι στοκαρισμένα στις αποθήκες τους, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές», τονίζει ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών και καταλήγει πως θα προχωρήσει σε μηνύσεις.

«Φυσικά οι μηνύσεις και οι αγωγές εναντίον των ανωτέρω θα ξεκινήσουν από σήμερα. Έχω ήδη δώσει σχετική εντολή στους πληρεξούσιους δικηγόρους μου. Αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αλλά με τον τρόπο αυτό οι εν λόγω είναι υποχρεωμένοι να αποδείξουν στα δικαστήρια την ορθότητα ή μη των κατηγοριών τους».